Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Patrijarh Kiril uputio Božićne čestitke pravoslavnim vernicima - | K-013 Portal

Patrijarh Kiril uputio Božićne čestitke pravoslavnim vernicima

kiril, rusija, bozic

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril čestitao je Božić pravoslavnim vernicima i poželeo im da brinu o svojim bližnjima i pokažu milosrđe.

"Setimo se da za Boga nema prepreka, on kuca u srcu svakog čoveka i očekuje našu spremnost da pokažemo dobrotu, milosrđe i saosećanje. Brinimo jedni o drugima, posvetimo pažnju rodbini, bližnjima, prijateljima i kolegama, pomozite onima kojima je potrebno, obilazite bolesne i nemoćne" rekao je patrijarh Kiril u televizijskom obraćanju, prenosi TAS S.

Crkveni poglavar je napomenuo da se Ruska pravoslavna crkva moli i tuguje za ljudima koji su poginuli ili ranjeni u ratu u Ukrajini, navodi TAS S.

Božićna liturgija u Moskvi, patrijarh Kiril se moli za vernike u Ukrajini

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi u toku je božicna liturgija koju služi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Patrijarh je u svom obraćanju pozvao pravoslavne vernike da se pomole za parohijane i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koje ukrajinske vlasti proteruju iz Kijevsko-pečerske lavre, preneo je Sputnjik.

"Želim da se svim srcem pomolite za svoje bližnje, najmilije, za sebe, za našu otadžbinu, za one koji danas stradaju, za našu bracu u Ukrajini, koja se danas proteruju iz Kijevsko-pečerske lavre, za samu lavru, koja je vekovima bila čuvar pravog Pravoslavlja", rekao je patrijarh.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je izrazio uverenje da ce se sva đavolska iskušenja povuci, a potom ce se mnogi sa ironijom ili osmehom prisecati ovih patetičnih pokušaja da se uništi kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini.

Hram Hrista Spasitelja je najveci u Rusiji ovog tipa i u njemu može da bude oko 10.000 ljudi.

Na dan Rođenja Hristovog predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je bogosluženju u Blagoveštenskoj sabornoj crkvi u Moskovskom Kremlju.

Najčešće na ovaj praznik šef ruske države prisustvuje božicnoj službi van Moskve, međutim i prošle godine Putin je dočekao praznik u crkvi koja se nalazi u okviru predsedničke rezidencije Novo-Ogarjovo u blizini Moskve.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.