Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Piloti Lufthanze od sutra ponovo u štrajku - | K-013 Portal

Piloti Lufthanze od sutra ponovo u štrajku

lufthanza, strajk pilota

Piloti nemačke avio-kompanije Lufthanza ponovo će štrajkovati ove nedelje, saopštio je danas Sindikat letačkog osoblja, prenosi Rojters.

Ova najava dolazi nakon prošlonedeljnog štrajka pilota koji je primorao Luftahnzu na otkazivanje stotina letova.

Sindikat letačkog osoblja Vereinigung Cockpit (VC), koji okuplja više od 5.000 pilota, saopštio je da će piloti na putničkim linijama štrajkovati u sredu i četvrtak, a oni na teretnim letovima od srede do petka.

Piloti zahtevaju povećanje plata od 5,5 odsto ove godine i automatsko usklađivanje primanja sa inflacijom u narednom periodu, navodi Rojters.

Lufthanza je saopštila da bi ispunjavanje zahteva sindikata povećalo troškove 40 odsto ili oko 900 miliona evra u naredne dve godine.

Avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra veće osnovne plate mesečno u dve faze tokom 18 meseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa više od 18 odsto većom platom za poslove početnika i pet odsto većom platom za više pozicije.

Zahtevi sindikata podudaraju se sa rastom cena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Nemačkoj porasla na najviši nivo u poslednjih gotovo 50 godina.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.