Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poljoprivrednici u Francuskoj u sredu pozvani na protest traktorima u Parizu - | K-013 Portal

Poljoprivrednici u Francuskoj u sredu pozvani na protest traktorima u Parizu

francuska, poljopritvednici, protest, pariz

Francuski poljoprivrednici pozvani su da se u sredu u Parizu okupe na protestu traktorima, kako bi osudili „nestanak“ domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja pesticida koji su im na raspolaganju.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su na protest 8. februara u Parizu i potom do 20. februara širom Francuske.

Poljoprivrednici planiraju u sredu da se traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učešće je prijavilo oko 900 poljoprivrednika.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije o zabrani tih proizvoda.

Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za seme šećerne repe, da bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Sindikat je ocenio je da je već katastrofalno stanje u nekim poljoprivrednim sektorima i da će uz zabranu insekticida nestati poljopriveda u Francuskoj.

Sindikat se zalaže za nastavak upotrebe insekticida dok se ne pronađe drugo rešenje jer je u pitanju „suverenitet hrane“, koji je vlada označila kao jedan od svojih prioriteta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.