Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstavnik talibana: Naši lideri će se pokazati svetu - | K-013 Portal

Predstavnik talibana: Naši lideri će se pokazati svetu

talibani, kabul, afganistan

Lideri talibana neće biti u senci i pokazaće se svetu, rekao je danas zvaničnik tog islamističkog pokreta.

"Svet će polako i postepeno videti sve naše lidere, neće biti ni senke tajnosti", rekao je Rojtersu talibanski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Naveo je da je pripadnicima pokreta naređeno da ne slave nedavno zauzimanje cele teritorije Avganistana i naglasio da bi civili trebalo da predaju oružje i municiju.

Tokom poslednjih 20 godina, od kada su talibani zbačeni sa vlasti, njihovi lideri su uglavnom živeli u tajnosti.

Talibani za sveobuhvatnu vladu

Talibani su potvrdili nastojanja da uspostave sveobuhvatnu vladu u Avganistanu i da će rezultati njihovih razgovora sa avganistanskim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice o formiranju "inkluzivne vlade" uskoro biti objavljeni.

Prema izveštajima ToloNjuza, jedne od vodećih medijskih kuća u Avganisatanu, izvori bliski vođama talibana rekli su da se Amir Kan Motaki, visoki član talibanskog rukovodstva, u ponedeljak na sastanku sa avganistanskim političarima obavezao na uspostavljanje sveobuhvatne vlade.

Mutaki se u ponedeljak sastao sa Hamidom Karzaijem i Abdulahom Abdulahom.

Gul Rahman Kazi, bliski saradnik Hamida Karzaija, rekao je za ToloNjuz da je tema razgovora "kako se može uspostaviti inkluzivna vlada koju prihvataju svi i koja će voditi društvo ka prosperitetu".

"Zauzeti su raspravama o inkluzivnoj vladi, vladi koju prihvataju svi Avganistanci i u kojoj se prevazilaze razlike", rekao je Sajed Akbar Aga, šef saveta Avganistana Rah-e-Nejat, navodi Tolonjuz.

Treći da otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, međunarodna javnost očekuje vesti o tome kakvo će vođstvo Avganistan dobiti.

Talibani su u utorak na prvoj zvaničnoj konferencijiu Kabulu poručili da žele mirne odnose sa ostalim državama i da će poštovati ​​prava žena unutar okvira islamskog prava i šerijatskog zakona.

"Ne želimo nikakve unutrašnje ili spoljne neprijatelje", rekao je glavni portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare koju su talibani održali nakon zauzimanja avgansitanske prestonice.

Mudžahid, je prema izveštaju Rojtersa, naglasio da će žene moći da rade i obrazuju se, kao ida će "biti vrlo aktivne u društvu, ali u okvirima šerijatskog zakona".

(Tanjug / Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.