Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: U fokusu Rusije saradnja sa partnerima iz BRIKS; Si Đinping pozvao zemlje BRIKS da se udruže protiv sankcija - | K-013 Portal
putin, briks

Putin: U fokusu Rusije saradnja sa partnerima iz BRIKS; Si Đinping pozvao zemlje BRIKS da se udruže protiv sankcijaPolitika Rusije je efikasna u sredinama u kojima Zapad zanemaruje osnovne principe tržišne ekonomije i slobodne trgovine, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin pred učesnicima poslovnog foruma BRIKS i najavio da će se Rusija fokusirati na saradnju sa svojim partnerima iz BRIKS.

"Zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine i nepovredivosti privatne svojine. Oni u stvari prate na neodgovoran način makroekonomski kurs kroz nekontrolisane emisije novca i gomilanje dugova bez pokrića", ocenio je Putin, prenosi TAS S.

Ruski predsednik je predočio da je Zapad sve više politički motivisan da kontinuirano nameće sankcije i dodatno jača i aktivira mehanizme za vršenje pritiska na konkurenciju.

"Sve to je u suprotnosti sa zdravim razumom i elementarnom ekonomskom logikom, zapravo tako se podrivaju poslovni interesi na globalnom nivou i vrši se negativan uticaj na dobrobit i blagostanje ljudi širom sveta", upozorio je Putin.

Predsednik Rusije je poručio da se Rusija u međuvremenu aktivno preorijentiše u domenu trgovine i spoljne politike, neguje i unapređuje ekonomske odnose sa pouzdanim međunarodnim partnerima, a pre svega sa zemljama BRIKS.

Prema Putinovim rečima, ruska poslovna zajednica, u koordinaciji sa poslovnim zajednicama država BRIKS, preduzima brze i odlučne korake na razvoju saobraćajne infrastrukture i unapređenju mehanizama i instrumenata u međunarodnim ekonomskim odnosima.

"Rusija povećava ekonomsku razmenu sa Kinom i Indijom i rusko prisustvo na tržištima zemalja BRIKS raste. Primetno je povećanje izvoza ruske nafte u Kinu i Indiju", istakao je Putin.

Si Đinping pozvao zemlje BRIKS da se udruže protiv sankcija

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, članice grupe BRIKS, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

"Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma", rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, preneo je Tas s.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su središtu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdevanja.

"Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetanih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja", rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.

Članice BRIKS nastavljaju razgovore o prijemu novih zemalja

Zemlje BRIKS-a koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika nastaviće da razgovaraju o mogućnosti prijema novih zemalja, proizilazi iz Pekinške deklaracije XIV samita BRIKS-a koja je danas objavljena.

"Podržavamo promovisanje diskusija među članicama BRIKS-a o procesu proširenja organizacije, ističemo potrebu da se razjasne vodeći principi, standardi, kriterijumi i procedure za ovaj proces proširenja putem izaslanika na osnovu potpunih konsultacija i konsenzusa", navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu Kremlja, preneo je TAS S.

Lideri zemalja BRIKS-a pohvalili su napredak ostvaren u institucionalnom razvoju i naglasili da saradnja BRIKS-a treba da prihvati promene i da bude u korak sa vremenom, stoji u deklaraciji.

Ističe se i da će biti nastavljeno postavljanje jasnih prioriteta u širokoj saradnji, na osnovu konsenzusa, tako da strateško partnerstvo bude efikasnije, praktičnije i orijentisano na rezultate.

Naglašavamo napore BRIKS-a da proširi svoju saradnju i podržavamo dalje promovisanje saradnje u skladu sa ažuriranim zadacima koje su usvojili izaslanici BRIKS-a 2021. godine kroz inkluzivne, ravnopravne i fleksibilne prakse i inicijative, navodi se dalje u deklaraciji.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.