Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Vakcinisaću se, ruska vakcina štiti 97 odsto; Za razliku od Kosova, Krim se odvojio referendumom - | K-013 Portal

Putin: Vakcinisaću se, ruska vakcina štiti 97 odsto; Za razliku od Kosova, Krim se odvojio referendumom

vladimir putin, godisnja konferencija za medije

Efikasnost ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa dostiže 97 odsto, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i obećao da će se sam vakcinisati. "Rusija je prva zemlja u svetu koja je izumela i počela da proizvodu vakcinu. I imamo dobru vakcinu, sigurnu i efikasnu - 95 i više procenata, a stručnjaci kažu da je nivo njene zaštite dostiže 96-97 procenata", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je uveren da je masovna vakcinacija neophodna jer jedino to stvara imunitet krda, prenosi TASS.

Putin je kazao da se nije vakcinisao, jer vakcina još nije odobrena za građane njegove životne dobi, ali će to obavezno učiniti čim to postane moguće.

On je ocenio da se ruski zdravstveni sistem pokazao efikasnijim u borbi protiv virusa nego druge zemlje.

"Nijedan sistem na svetu nije bio spreman za to. Jednostavno ne postoji takav sistem", rekao je Putin.

Za razliku od Kosova, Krim se odvojio referendumom

Putin je izjavio da je Krim ušao u sastav Rusije kao rezultat referenduma, za razliku od Kosova, ali da su na zapadu "progutali" odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije.

"Da, mi smo nevinašca u poređenju sa vama", rekao je Putin odgovarajući na pitanje britanskog novinara, da li je baš Rusija uvek nedužna ili ima malo i njene krivice u lošim odnosima sa Zapadom, prenosi portal Sputnjik.

Nadamo se rešenju bar dela problema sa SAD

Putin je izrazio nadu da će se barem neki problemi u rusko-američkim odnosima rešiti u vreme administracije Džoa Bajdena koja stupa na dužnost u januaru.

"Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsednik razumeti šta se dešava, on je osoba koja ima iskustva i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da Moskva očekuje da će se rešiti svi problemi koji su se pojavili ili bar neki od njih, prenosi TASS.

Ruski hakeri se nisu mešali u američke izbore 2016.

Ruski hakeri se nisu mešali u unutrašnja pitanja SAD niti su pomogli da Donald Tramp bude izabran na funkciju predsednika na prethodnim izborima, rekao je ruski predsednik Vladmir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

"Zašto ruski hakeri nisu pomogli Trampu da bude izabran ovoga puta?", odgovorio je Putin na pitanje jednog novinara, za koje je ocenio da predstavlja provokaciju.

Ruski predsednik je istakao da ruski hakeri nisu pomogli Donaldu Trampu, kao i da se nisu mešali u unutrašnja pitanja SAD, prenosi TASS.

Odnosi između Rusije i Amerike postali su taoci unutrašnje politike SAD, naveo je Putin.

Mišljenja sam da je to loše za SAD, ali to je njihov izbor, neka rade šta god žele, zaključio je ruski predsednik.

Navodi medija o Navaljnom trik za napad na lidere Rusije

Medijska istraga kojom su identifikovani i imenovani službenici državne bezbednosti navodno odgovorni za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog predstavlja "trik" čiji je cilj napad na ruske lidere, izjavio je Putin.

Za konferenciju su se akreditovala 774 novinara, a glavni ruski televizijski kanali su rezervisali tri sata za prenos tog događaja.

Domaći i strani novinari su smešteni u Međunarodnom trgovinskom centru u Moskvi, a njih ukupno ima 237.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov je u ponedeljak ocenio kao "krajnje sraman" tekst britanskog tabloida, koji je objavio tvrdnje da su bila dva pokušaja da se otruje ruski bloger Aleksej Navaljni.

"Sandej Tajms je naučnofantastični list koji čitate vikendom u bade mantilu. Kako da kažem. Postoje lažne vesti, a postoje i one koje ćete nazvati jednom pogrdnom poznatom engleskom rečju, koja označava da je u pitanju totalna besmislica. Da, ovo je totalni nonsens. Nemam šta više da dodam", rekao je tada Peskov.

Ranije, Sandej Tajms je preneo, citirajući neimenovane izvore, da se drugi pokušaj trovanja Navaljnog dogodio dok je ruski opozicioni lider bio u komi u bolnici u Omsku.

Novinari tog lista su tvrdili da se član ruske obaveštajne službe infiltrirao u bolnicu da izvrši atentat.

Još nisam odlučio da li ću se kandidovati 2024.

Ruski predsednik je izjavio da još nije odlučio da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine.

On je rekao da je još prerano da se govori o tome. Ustavni amandmani doneti ove godine Putinu omogućuju novi mandat.

"Videću da li ću se kandidovati ili ne", rekao je Putin.

Severni tok profitabilan za Evropu

Putin je izjavio da je projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 ekonomski profitabilan za Evropu i izrazio uverenje da će on biti završen.

"Ostalo je još oko 165 kilometara. To je to, to je skoro završeno. Mislim da ćemo završiti rad", rekao je Putin.

Dodao je da je ovaj projekat koristan za Evropu i posebno Nemačku a da je druga opcija kupovina mnogo skupljeg energenta, američkog tečnog naftnog gasa.

"Ne treba da budete stručnjak ili ekonomista da to vidite. To je u nacinalnom interesu Evrope i Nemačke", rekao je Putin.

On je dodao da očekuje da će nova američka administracija na čelu sa izabranim predsednikom Džom Bajdenom poštovati interese Evrope koja učestvuje u izgradnji Severnog toka 2, prenosi TASS.

"Nadam se da će američka adminsitracija poštovati svoje partnere, saveznike, da neće insistirati da zanemare svoje nacionalne interese i da će se vratiti fer konkurenciji na međunarodnom tržištu", rekao je Putin.

Ljubav tajna porodične sreće, ali i među narodima

Ruski predsednik smatra da svi odnosi, uključujući i one među narodima, treba da budu zasnovani na ljubavi.

"Tajna srećne porodice je ljubav. Ali to i nije tajna. Svi to znaju, to je univerzalna stvar", rekao je Putin.

Ljubav mora da bude osnova svih odnosa u porodici, ali i međunarodnih odnosa, rekao je Putin, prenosi TASS.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS