Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Raste cena bakra na berzi - | K-013 Portal

Raste cena bakra na berzi

berza, finansije, kapital, trziste, promet, trgovanje, dobit, investicije, cena bakra, svet, vesti iz sveta, najnovije vesti

Cene bakra zabeležile su u maju drugi uzastopni mesec rasta, delom podstaknute nadom investitora u oporavak i dalje mere fiskalnih i monetarnih stimulusa u Kini, koja je svetski potrošač bakra “broj jedan”.

Iako su tenzije između SAD-a i Kine zbog pandemije korona virusa i novog zakona o bezbednosti Hong Konga ograničile dobitke na kraju meseca, bakar je na Londonskoj berzi metala zaključen u petak na nivou od 5.332,25 dolara po toni, prenosi CNBC.

Cena crvenog metala na spot tržištu bila je u maju niža za oko 13 posto u odnosu na početak godine, jer je krajem marta potonula na samo 4.617,50 dolara po toni, kada se pandemija Kovid-19 proširila po svetu.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

Analitičari u Benk ov Amerika (BofA) podigli su prognozu kretanja cena bakra za 2020, predviđajući rast za 5,4 procenta, na 5.621 dolara po toni a za 2021. godinu su zadržali projekciju 6.250 dolara po toni.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.