Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Republikanci privremeno blokirali raspravu o opozivu Trampa - | K-013 Portal

Republikanci privremeno blokirali raspravu o opozivu Trampa

opoziv donalda trampa

Članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD iz redova Demokratske stranke predstavili su danas rezoluciju za opoziv odlazećeg predsednika države Donalda Trampa, ali su pojedini republikanci privremeno blokirali raspravu o tom zahtevu.

Demokrate su Rezolucijom pozvale američkog potpredsednika Majka Pensa da aktivira 25. amandman na Ustav SAD i smeni republikanca Trampa, koga optužuju za podsticanje pobune protiv države, devet dana pre isteka njegovog mandata.

"Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati pretnja nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju", navodi se u Rezoluciji na četiri stranice, navodi Asošiejted pres.

Prema 25. amandmanu, potpredsednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsednik SAD smesta postao šef države.

Na primenu 25. amandamana prethodnih dana je pozvalo više članova Kongresa iz redova Demokratske, ali i Republikanske stranke, optužujući Trampa da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su u sredu upale u Kongres, u vreme posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je da republikanci koji su danas blokirali hitno usvajanje Rezolucije "ugrožavaju Ameriku i podrivaju njenu demokratiju" i da "to mora da prestane".

O Rezoluciji će sutra glasati svi članovi donjeg doma Kongresa i očekuje se da ona bude usvojena, navodi Asošiejted pres.

Pelosi je rekla da će posle sutrašnjeg glasanja Pens imati 24 sata da odgovori na Rezoluciju, odnosno da aktivira 25. amandman, a da će u suprotnom donji dom Kongresa nastaviti postupak opoziva Trampa. Glasanje o opozivu moglo bi da bude u sredu.

"Naš sledeći potez biće rasprava o zakonskom rešenju o opozivu. Predsednikova pretnja Americi je hitno pitanje i takva bi trebalo da bude i naša reakcija", navela je Pelosi.

Pens nije nagovestio da je spreman da aktivira 25. amandman.

Demokrate, ali i sve veći broj republikanaca, žele da smene Trampa pre 20. januara, kada će Bajden preuzeti dužnost šefa države.

Oni tvrde da je Tramp nesposoban da obavlja dužnost i da bi u poslednjim danima mandata mogao da načini dodatnu štetu, nakon što je, kako tvrde, podsticao na pobunu pristalice koje su u sredu upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Da podnese ostavku Trampa je pozvalo i dvoje senatora Republikanske stranke, Liza Murkovski i Pet Tumi, navodeći da treba "što pre da ode".

Ako Predstavnički dom u sredu izglasa opoziv Trampa, on time neće biti smenjen sa mesta predsednika, već će ići na sudjenje u Senat.

Ako bi ga i Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Tramp bi u tom slučaju bio jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao Predstavnički dom Kongresa.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS