Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rusija postavila Gerasimova za komandanta kampanje u Ukrajini - | K-013 Portal

Rusija postavila Gerasimova za komandanta kampanje u Ukrajini

gerasimov, rusija

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je danas za načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za komandanta Združenih vojnih snaga zaduženih za „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, u poslednjoj izmeni vojnog rukovodstva Moskve.

Gerasimov se, poput Šojgua, suočio sa oštrim kritikama ruskih vojnih blogera koji zagovaraju vojno delovanje zbog višestrukih neuspeha na bojnom polju i neuspeha Moskve da obezbedi pobedu u kampanji za koju je Kremlj očekivao da će trajati kratko, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva odbrane navodi se da je Šojgu imenovao Gerasimova za komandanta grupe kombinovanih snaga za „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini. To je najviša pozicija medju ruskim generalima na ratištu.

Prošlog oktobra, Rusija je postavila Sergeja Surovikina, kojeg su ruski mediji prozvali „General Armagedon“ zbog njegove navodne nemilosrdnosti, odgovornog ta sveukupne operacije u Ukrajini nakon serije kontraofanziva ukrajinskih snaga koje su preokrenule tok sukoba.

Surovikin će sada ostati zamenik Gerasimova, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ruske i ukrajinske snage učestvovale su danas u intenzivnim borbama oko grada Soledara na istoku Ukrajine, koji je ključna tačka u nastojanju Moskve da zauzme ceo region Donbasa.

Ruska i ukrajinska vojska saopštile su da su se danas vodile teške borbe u Soledaru, što je u suprotnosti sa tvrdnjom ruske paravojne grupe „Vagner“ da je preuzela kontrolu nad tim gradom.

Nekoliko sati posle tvrdnje grupe „Vagner“, Kremlj je saopštio da ne treba „žuriti“ s objavom pobede u Soledaru, a ruska vojska da su u toku borbe u i da padobranske jedinice okružuju grad na severu i jugu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.