Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ruska vakcina protiv Kovid-19 na preliminarnoj listi SZO - | K-013 Portal

Ruska vakcina protiv Kovid-19 na preliminarnoj listi SZO

Istraživački institut za vakcine i serume ruske Federalne agencije za biomedicinu, saopštio je danas da je njegova vakcina protiv korona virusa uvršćena na spisak potencijalnih vakcina koji je sačinila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Do sada, to je jedina ruska vakcina koja se našla na tom spisku, saopštio je institut, koji se nalazi u Sankt Peterburgu.

Vakcinu čini rekombinantni protein zasnovan na epitopima površinskog S-proteina SARS-virusa CoV-2, prenosi Tass.

Kako se navodi, vakcina koju je razvio ruski institut već je testirana na životinjama i dokazala je sposobnost izazivanja specifičnog imunog odgovora na SARS-CoV-2.

Rusija: Prva serija leka koji pomaže kod COVID-19

Prva serija antivirusnog leka „favipiravir“, koji pomaže pacijentima obolelim od COVID-19, pojaviće se na ruskom tržištu za oko nedelju dana, izjavio je direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev.

"Zajedno sa grupacijom Hemrar, investiramo u lek koji je pokazao odlične rezultate tokom testiranja u Kini, i prva serija stiže za nedelju dana", rekao je sinoć Dmitrijev u intervjuu za jednu rusku televiziju.

Dmitrijev je takođe rekao da će biti još investicija u proizvodnju lekova i opreme potrebne u borbi protiv novog korona virusa, prenosi Tass.

"Favipiravir" je načinjen pre pojave virusa Covid-19 u Japanu, a njegova prodaja odobrena je 2014.

Prošlog meseca, nadzorni odbor RDIF odobrio je osnivanje mešovitog preduzeća sa grupacijom "Hemrar" radi proizvodnje "favipiravira" i drugih, sa njim povezanih inovativnih antivirusnih lekova.

Po rečima jednog stručnjaka kineskog nacionalnog centra za biotehnološki razvoj, delotvornost "favipiravira" dokazana je kliničkim studijama sprovedenim u Vuhanu i Šenženu, navodi TASS .

Kako prenosi Tass, pacijenti zaraženi korona virusom koji su dobijali "favipiravir" bili su negativni na testu na COVID-19 posle samo četiri dana, dok je kod onih koji ga nisu dobijali za to bilo potrebno 11 dana.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS