Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SAD: Tramp i Bajden izjednačeni - | K-013 Portal

SAD: Tramp i Bajden izjednačeni

Amerika, predsednički izbori, Donald Tramp, Džo Bajden, Tramp, Bajden

Bivši potpredsednik i kandidat demokrata Džo Bajden ima prednost u anketama na nivou SAD u odnosu na republikanskog protivnika i američkog predsednika Donalda Trampa devet nedelja uoči predsedničkih izbora.

Istraživanja pokazuju da su Bajden i Tramp sve bliži u državama čiji su glasovi odlučujući na izborima, piše Glas Amerike

Bajden je prosečno vodio između osam i 10 odsto u odnosu na Trampa, u istraživanjima rađenim ove godine, ali je ta podrška sada opala na 6,2 odsto prema sajtu RealClearPolitics.

Prednost je dodatno umanjena u državama koje su obično osvajale demokrate – Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, dok ih Tramp nije dobio 2016. godine Predsednik SAD bira se indirektno, ne glasovima građana, već glasovima elektorskog koledža, što znači da neki kandidat može da dobije više glasova građana, ali nedovoljno elektorskih glasova.

Tramp je 2016. godine dobio skoro tri miliona glasova manje od protivkandidatkinje Hilari Klinton, ali je dobio izbore zahvaljujći glasovima elektora u odlučujućim državama.

Do sada su samo dvojica američkih predsednika izgubila u trci za reizbor – Džimi Karter 1980. godine i Džordž Buš stariji 1992. godine.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.