Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Senzacionalno: Naučnici stvorili veštačku krv, za sve krvne grupe - | K-013 Portal

Senzacionalno: Naučnici stvorili veštačku krv, za sve krvne grupe

Senzacionalno: Naučnici stvorili veštačku krv, za sve krvne grupe

Japanski naučnici s vojne akademije stvorili su veštačku krv koju mogu koristiti svi, neovisno o krvnoj grupi, i koja može biti skladištena do godinu dana na normalnoj temperaturi, što znači da više nema brige oko čuvanja krvi za transfuziju.

Testovi su napravljeni na zečevima, uskoro i na ljudima, prenose svetski mediji.

Istraživači s Imperial College London razvili su senzor koji uz pomoć minijaturnih igala u realnom vremenu prati učinak primene antibiotika na pacijenta. Minijaturne igle se mogu kombinovati s nizom enzima koji reaguju na različite tipove antibiotika.

Ovaj pristup mogao bi dovesti do optimizacije primene antibiotika i smanjenja izgleda za širenje alergije na ove lekove. Postojeće metode praćenja reakcije pacijenta na antibiotike su znatno sporije i temelje se na ponavljanom uzimanju uzoraka krvi.

Američki naučnici s Dana-Farber Cancer Institute razvili su novi krvni test koji može otkriti više od 20 tipova karcinoma. Test se temelji na otkrivanju specifičnih „potpisa“ karcinoma u DNK dobivenoj iz uzoraka krvi. Reč je o metilnim skupinama koje kontrolišu aktivaciju pojedinih gena, objašnjavaju istraživači.

Delotvornost testa je zasad proverena na 3500 uzoraka krvi. Pokazalo se i kako je novim testom u 97 posto slučajeva moguće otkriti deo tela u kojem se rak pojavio.Istraživači naglašavaju kako je novi test davao samo 0,6 posto tzv. lažnih pozitivnih rezultata.

Osobe koje žive u blizini mora imaju bolje mentalno zdravlje, utvrđeno je u istraživanju britanskih naučnika s University of Exeter. Koristeći podatke prikupljene od gotovo 26000 ispitanika, istraživači su utvrdili i kako je uočena veza bila prisutna bez obzira na materijalni status aktera istraživanja.

Najizraženiji pozitivan učinak blizine mora je zabeležen kod osoba s najmanjim prihodima.

(M. K.)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city