Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šest novih mera koje će u Grčkoj važiti od subote - | K-013 Portal

Šest novih mera koje će u Grčkoj važiti od subote

ukidanje mera u grckoj, grcka mere, mere u grckoj

Zamenik ministra civilne zaštite i upravljanja krizama Nikos Hardaljas najavio je juče dalje ukidanje restriktivnih mera u Grčkoj.

S obzirom na niže brojke obolelih u poslednjih sedam dana i nakon predloga Odbora za zarazne bolesti, građani će moći da se kreću do pola 2 ujutru, a muzika se konačno vraća na ulice grčkih gradova.

"Poboljšanje epidemiološke situacije zajedno sa programom vakcinacije koji je u punom jeku, dozvoljavaju nam da napravimo dodatne korake i nastavimo ka opuštanju nekih mera. Praćenje epidemiološke situacije u svakom delu zemlje je svakodnevno, neprestano, a kada ispunimo naš cilj, onda ćemo moći da krenemo i sa postepenim i pažljivim opuštenjem ograničenja", rekao je Hardaljas na konferenciji.

Šta se sve menja u Grčkoj?

Od subote 12. juna, zabrana kretanja se smanjuje za jedan sat. Počinje u 1:30 i traje do 5 ujutru, dok će od 1. jula zabrana kretanja u potpunosti biti ukinuta. Naravno, sve pod uslovom da epidemiošloka situacija bude dobra.

Od subote 12. juna dozvoljava se živa muzika, ali samo u baštama ugostiteljskih objekata u kojima je obezbeđeno sedenje. U slučaju kršenja ove mere, određena je kazna od 5.000 evra za prvi prekršaj i suspenziju, a zatvaranje na 15 dana za svaki drugi.

Takođe, od subote 12. juna, restorani koji se nalaze u galerijama sa ventilacijom nastaviće sa radom, i to samo za one ugostitelje koji mogu da osiguraju različito mesto ulaza i izlaza, kao i prirodnu ventilaciju.

Od istog datuma u 6 ujutru, pozorišta do 1.000 mesta mogu da sa 50, svoje kapacitete prošire na 75 odsto. Pozorišta do 5.000 mesta na 70 odsto, a objekti sa 15.000 mesta na 65 odsto. Ako objekat prima više od 15.000 posetilaca, u tom slučaju je dozvoljeno okupljanje do 10.000 ljudi uz obaveznu upotrebu maske.

U prodavnicama mobilnih operatera sada će istovremeno moći da borave četiri mušterije istovremeno.

Od ponedeljka 14. juna nastavljaju se praktične, laboratorijske i kliničke vežbe za studente svih semestara Atinskog univerziteta.

Pored toga, od 1. jula biće dozvoljena okupljanja do 300 ljudi, umesto dosadašnjih 100.

Odlučeno je i da se sajmovi ponovo otvore tokom meseca, ali samo u regionalnim jedinicama gde procenat vakcinisanih premašuje 50 odsto.

(Euronews)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.