Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Snažan tajfun pogodio istočnu obalu Filipina - | K-013 Portal

Snažan tajfun pogodio istočnu obalu Filipina

Snažan tajfun pogodio je danas istočnu obalu Filipina, zbog čega je evakuisano desetine hiljada stanovnika.

To je ujedno i prvi tajfun koji je ove godine pogodio tu zemlju, a koji je došao sa Pacifika i najpre pogodio obalu kod grada San Polikarpio u provinciji Istočni Samar, prenosi AP.

Tajfun nazvan Vongfong duva brzinom od 150 kilometara na čas, sa udarima vetra od 185 kilometara, a prognozira se da će duvati severozapadno kroz gusto naseljene provincije na istoku i da bi do severa zemlje trebalo da stigne do nedelje.

Filipini se trenutno bore sa epidemijom novog korona virusa, zbog koga su mnogi stanovnici ostali u svojim kućama, a zabranjena su i okupljanja.

Zvaničnici te zemlje u problemu su zbog toga na koji način evakuisati i zaštititi građane od tajfuna, a na video snimcima koji su se pojavili u medijima vidi se kako vetar povija stabla kokosa, nosi limene krovove i smanjuje vidljivost, a pojedini gradovi su ostali bez struje.

"Situacija je veoma komplikovana", rekao je gradonačelnik San Polikarpija Bendžamin Ver i dodao da je obezbedio dovoljno zaštitnih maski.

Takođe postoji opasnost od klizišta i poplava, naročito u gradovima okruženim planinama, a jedini centar za evakuaciju ima kapacitet 8.000 mesta.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.