Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stanišić i Simatović osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora - | K-013 Portal

Stanišić i Simatović osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora

jovica stanisic, franko simatovic frenki, haski tribunal presuda

Haški sud osudio je bivše čelnike SDB-a Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih Službe državne bezbednosti Srbije i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz te opštine.

Kako je saopštio predsedavajući sudija Barton Hol, raspravno veće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

U presudi je navedeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno veće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, delili tu zločinačku nameru.

Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH sprovodile kampanju progona nesrpskog stanovištva činjenjem brojnih zločina.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.