Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Suspendovani katalonski lider najavio vanredne izbore - | K-013 Portal

Suspendovani katalonski lider najavio vanredne izbore

katalonija, izbori

Suspendovani katalonski lider Kim Tora najavio je da će za nekoliko meseci biti raspisani vanredni regionalni izbori, nakon što je vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu kojom se Tori zabranjuje da u periodu od 18 meseci obavlja javne funkcije.

Ova odluka vrhovnog suda Španije izazvala je tokom protekle noći demonstracije u Barseloni, preneo je Rojters, a Tora je tokom svog televizijskog obraćanja javnosti, najavio da će se žaliti na ovu presudu vrhovnog suda koju je opisao kao politički motivisanu i donetu s ciljem da se sruši regionalna vlast u Kataloniji.

Vrhovni sud Španije je potvrdio presudu niže sudske instance kojom se katalonskom predsedniku zabranjuje ulazak u kabinet i obavljanje predsedničkih dužnosti jer je uoči izbora 2019. godine na zgradu državne institucije nalepio plakat kojim poziva da se oslobode separatistički lideri.

Sudsko veće je juče jednoglasno odlučilo da potvrdi prvostepenu presudu kojom se predsedniku Kimu Tori zabranjuje obavljanje zvanične funkcije u periodu od 1,5 godine i određuje novčana kazna u iznosu od 30 hiljada evra.

Torin zamenik Pere Aragones će, u skladu sa zakonom, obavljati predsedničke dužnosti do narednih izbora.

"Potrebna nam je prekretnica, novi plebiscit koji će povrditi rezultate oktobarskog referenduma iz 2017. godine", izjavio je Tora pozivajući se na referendum o nezavisnosti Katalonije održžan 2017. godine koji je špansko pravosuđe proglasilo ilegalnim.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS