Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sutra revidiranje liste zemalja za slobodno putovanje u EU, kakve su šanse Srbije? - | K-013 Portal

Sutra revidiranje liste zemalja za slobodno putovanje u EU, kakve su šanse Srbije?

slobodno putovanje u EU, revidiranje liste

Ambasadori zemalja članica će sutra na sastanku u Briselu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mera.

Pred ovaj sastanak, Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu rečeno da se ne očekuje da će lista zemalja biti promenjena, odnosno da će se na njoj ponovo naći Srbija.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je, iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterijeme Saveta EU kada je reč o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25.

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u poslednjih 14 dana, koja bi trebalo da bude ista kao prosek ili bolja sa prosekom EU.

Srbija se 1. jula našla na listi trećih zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

Na listi zemalja van EU čijim državljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, koja je uslovljena principal reciprociteta.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.