Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Švedska podnosi zahtev za članstvo u NATO - | K-013 Portal

Švedska podnosi zahtev za članstvo u NATO

svedska, nato

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je danas da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahteva za članstvo u NATO-u, u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Odlukom da postupi kao njoj susedna Finska i da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su danas švedski zvaničnici.

Tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu, premijerka Magdalena Anderson nazvala je tu odluku "istorijskom promenom bezbednosne politike" Švedske.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne "formalne garancije bezbednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u" i dodala da će Švedska postupiti isto kao Finska koja je juče objavila da će aplicirati za ulazak u zapadnu alijansu.

Ona je kazala da će Švedska imati najbolju odbranu kao članica NATO-a i da nema razloga za "verovanje u to da će se trend (postupaka Rusije) promeniti u doglednoj budućnosti".

Vladajuće švedske socijaldemokrate promenile su stav u vezi sa neutralnošću zemlje, čime je formirana jasna parlamentarna većina po pitanju ulaska u NATO.

Javno mnjenje Švedske i Finske ranije je bilo čvrsto protiv ulaska u NATO, ali je podrška tome naglo porasla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS