Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SZO: Alkohol nije lek, njegovo konzumiranje ne štiti od virusa korona - | K-013 Portal

SZO: Alkohol nije lek, njegovo konzumiranje ne štiti od virusa korona

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da konzumiranje alkohola ne štiti od virusa korona i ne ubija virus, te da prekomerna konzumacija alkohola može biti štetna po zdravlje, pa čak i ugroziti imunitet.

Službenici SZO su pozvali vlade širom sveta da sprovedu postojeće mere koje ograničavaju konzumiranje alkohola i izbegavaju svako ublažavanje propisa tokom pandemije.



"Na primer, u evropskoj regiji alkohol se konzumira u prekomernim količinama i ostavlja previše žrtava", rekla je Karina Fereira-Borges, direktorka programa SZO za Evropu za program alkohola i nezakonitih droga.

Dodala je da bi se trebalo zapitati koliko se rizikuje ako se ljudi koji konzumiraju alkohol zatvore u kuće sa supstancom koja štetno utiče na njihovo zdravlje.

Izjava SZO dolazi u vreme kada dezinformacije oko virusa korona i dalje kruže internetom - uključujući i mit da konzumiranje jakog etil-alkohola ili etanola može ubiti virus korona.



SZO ističe da alkohol nije lek, posebno ako je spojen s metanolom, i da bi mogao da rezultira "teškim posledicama po zdravlje" ili smrću.

(klix)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.