U Rusiji od 1. oktobra na terasama i balkonima zabranjeno pušenje -

U Rusiji od 1. oktobra na terasama i balkonima zabranjeno pušenje

pancevo, beograd, novi sad

U Rusiji će od 1. oktobra na privatnim balkonima i terasama biti zabranjeno paliti sveće, praviti roštilj i pušiti, u okviru mera borbe protiv požara, piše list Danas.

Rusko Ministarstvo za vanedne situacije je saopštilo da je ododbrilo zabranu koja od 1. oktobra važi na balkonima stambenih zgrada i hotela u skladu s ukazom koji je prošle nedelje potpisao premijer Dmitrij Medvedev.

Ministarstvo je navelo da se zabrana odnosi ne samo na otvorenu vatru na balkonima, već je zabranjeno i pušenje na tim mestima.

„Ta mera treba da omogući jačanje kulture bezbednosti“, piše u saopštenju i dodaje se da je oko 60 odsto požara na balkonima izazvala neugašena cigareta.

Ukoliko dodje do požara usled kršenja zabrane, kazne će biti od 3.000 do 5.000 rubalja (od 40 do 70 evra), a moguća je i sudsko gonjenje.

Mnogi balkoni u Rusiji, posebno u zgradama iz sovjetske ere, su zatvoreni i služe više kao ostave za kućne stvari.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je novu meru ocenivši da će „spasti živote“ i dodao da se pušači oko predsednika Vladimira Putina „mogu nabrojati na prste“.

Požari izazvanim slučajno su česti u Rusiji. U proleće 2018. godine u požaru u jednom tržnom centru u gradu Kemerovo u Sibiru je poginulo 60 ljudi.

(Danas)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com