Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Rusiji poziv na proteste zbog mobilizacije, vlast preti - | K-013 Portal

U Rusiji poziv na proteste zbog mobilizacije, vlast preti

rusija, mobilizacija, protest

Ruski pokret „Vesna“ (Proleće) pozvao je danas na sveruske protestne akcije protiv mobilizacije koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, ali su vlasti upozorile da će to biti najstrože kažnjeno.

Aktivisti su na društvenim mrežama pozvali gradjane da se okupe u 19 časova 21. septembra u centru njihovih gradova.

„Hiljade ruskih muškaraca – naših očeva, braće i muževa – biće bačene u ratnu mašinu za mlevenje mesa. Za šta će umreti? Zbog čega će majke i deca da liju suze?“, navodi se u apelu pokreta.

Pokret je juče, uoči konačnog usvajanja izmena krivičnog zakona, pozvao ruske vojnike da odbiju da učestvuju u ratu i da se predaju dok ne stupe na snagu amandmani koje je usvojila Državna duma, a koji to čine krivičnim delom.

Najistaknutiji ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, rekao je da Putin šalje još Rusa u smrt zbog neuspelog rata.

„Jasno je da se zločinački rat pogoršava, produbljuje, a Putin pokušava da u to uključi što više ljudi“, rekao je Navaljni u video poruci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi advokati.

Rusko regulatorno telo za medije (Roskomnadzor) upozorilo je danas medije da će doći do njihovog „momentalnog blokiranja“ u slučaju da šire „lažnu informaciju“ o mobilizaciji.

Roskomnadzor je upozorio da mediji smeju da koriste isključivo zvaničnu informaciju o mobilizaciji.

Moskovsko tužilaštvo danas je podsetilo da su pozivi na neusaglašene akcije i učešće u njima kažnjivi i da preti i krivična odgovornost.

„Na internetu, uključujući i na društvenim mrežama, nalaze se informacije koje pozivaju na učešće na javnim skupovima u Moskvi i činjenje drugih protivzakonitih radnji. Ovi masovni dogadjaji nisu dogovoreni sa organima izvršne vlasti na zakonom propisan način“, saopštio je nadzorni organ.

On se pozvao na izmene zakona donete posle ruske invazije na Ukrajinu, gde se za širenje lažne informacije o oružanim snagama Rusije može dobiti i do 15 godina zatvora.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.