Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ujedinjene nacije slave 75 godina postojanja - | K-013 Portal

Ujedinjene nacije slave 75 godina postojanja

75 godina postojanja, Ujedinjene nacije

Svetski lideri okupiće se danas virtuelno kako bi obeležili 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija.

Ovu godišnjicu obeležiće pandemija korona virusa, a prema rečima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, pandemija je pokazala svu ranjivost sveta, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Gutereš će u obraćanju liderima 193 zemalja, članica UN, reći da moraju da rade zajedno u vreme kada postoji više multilateralnih izazova i manjka rešenja.

Sedište UN je u Njujorku koji je najviše pogođen korona virusom, a članice ove organizacije moraće da se dogovore kako će raditi virtuelno.

"Svi smo trpeli zbog činjenice što ne možemo da se sastajemo", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Ovaj jednodnevni sastanak dešava se uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u UN, koji počinje u utorak, 22. septembra, bez fizičkog prisustva predsednika i premijera država članica UN.

Sve njihove izjave unapred su snimljene i biće emitovane u holu Generalne skupštine.

Ujedinjene nacije osnovane su posle Drugog svetskog rata kako bi se sprečio još jedan sličan konflikt, a pretpostavlja se da će svetski lideri usvojiti zajedničko saopštenje u kome će priznati "trenutke razočarenja".

"Naš svet još nije svet koji su zamislili naši osnivači pre 75 godina. Muče ga rastuća nejednakost, siromaštvo, glad, oružani sukobi, terorizam, nesigurnost, klimatske promene i pandemije. Sve ovo zahteva veću akciju", navodi se u saopštenju u koje je Rojters imao uvid.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.