Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ukrajina i dalje traži da joj BiH vrati ukradenu ikonu iz Luganska - | K-013 Portal

Ukrajina i dalje traži da joj BiH vrati ukradenu ikonu iz Luganska

ukradena ukrajinska ikona

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba objavio je da Ukrajina i dalje zahteva da joj se vrati ikona iz Luganska, koju je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sredinom decembra prošle godine poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahteva povratak ikone", napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova na svom Tviter profilu.

Dodik je juče, po izlasku iz bolnice gde se lečio od koronavirusa, izjavio da su priču o tome da je ikona iz Luganska ukradena "izmislili mediji iz Federacije BiH" i da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka ikone.

"Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu", rekao je Dodik.

On je dodao da je posle izbijanja skandala Lavrov "smatrao da treba vratiti ikonu".

"Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno je vratiti", rekao je on.

Lavrov je ikonu iz Luganska, koju mu je poklonio Dodik, vratio u BiH diplomatskim kanalima, zatraživši da ceo slučaj ispita i Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija ikonu je predao u kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine saopštilo je da je ikona iz Luganska, koju je Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova, u vlasništvu Ukrajine i da je na njoj pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju.

Tužilaštvo BiH je povodom ovog slučaja formiralo predmet, nakon što je primilo informaciju od ministrke spoljnih poslova Bisere Turković o tome da je u Ministarstvo spoljnih poslova BiH stigla nota ambasade Ukrajine zbog pozlaćene ikone.

(Beta, Insajder)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS