Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ukrajina podnela zahtev za ubrzani prijem u NATO - | K-013 Portal

Ukrajina podnela zahtev za ubrzani prijem u NATO

Volodimir Zelenski, zahtev, NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ta zemlja podnela zahtev za ubrzani prijem u NATO, preneo je Gardijan.

"De fakto mi smo već krenuli u NATO. Već smo dokazali kompatibilnost sa standardima Severnoatlantske alijanse. De fakto, Ukrajina danas aplicira da to uradi de jure. Na brz način", rekao je on u video poruci nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, prenela je agencija TASS.

Tas s navodi da je Zelenski potpisao zahtev za članstvo Ukrajine u NATO.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije danas u Kremlju potpisao dokumente o pristupanju četiri nove teritorije u sastav Ruske Federacije.

On je sa liderima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) Denisom Pušilinom i Leonidom Pasečnikom, kao i sa načelnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Jevgenijem Balickim i Vladimirom Saldom potpisao sporazume o pristupanju ove četiri teritorije u sastav Ruske Federacije.

Stoltenberg: Najozbiljnija eskalacija od početka rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da nedavne akcije Rusije predstavljaju najozbiljniju eskalaciju sukoba od kada je Moskva napala Ukrajinu u februaru ove godine.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin je mobilisao dodatno stotine hiljada vojnika, angažovao se u neodgovornom zveckanju nuklearnim oružjem i sada je ilegalno anektirao još ukrajinske teritorije. Sve to zajedno predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata", naveo je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je dodao da je NATO ponovo potvrdio "nepokolebljivu podršku" nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i poručio da ruski predsednik Vladimir Putin neće odvratiti NATO u podršci Ukrajini da se odbrani od Rusije, prenosi Rojters.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.