Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UN pokrenuo istragu zbog snimka seksa u službenom autu - | K-013 Portal

UN pokrenuo istragu zbog snimka seksa u službenom autu

UN, Ujedinjene nacije, džip, istraga, seks

Ujedinjene nacije saopštile su da su "šokirane i duboko uznemirene" snimkom iz Izraela na kojem se vidi seksualni odnos dvoje ljudi u džipu ove organizacije, da su pokrenule istragu o tom incidentu i da se radi na identifikaciji osoba sa snimka.

Žena na snimku je u crvenoj haljini, nalazi se na zadnjem sedištu sa muškarcem, a video je postao viralan na društvenim mrežama i navodno je snimljen u jednoj od najprometnijih ulica u Tel Avivu.

Veruje se da se radi o zaposlenima u mirovnoj misiji UN u Izraelu, prenosi BBC.

Stefan Dižarik, portparol Antonija Gutereša, generalnog sekretara UN, opisao je ponašanje na snimku kao užasno.

"Takvo ponašanje je suprotno svemu za šta se zalažemo i protiv čega se borimo", rekao je on za BBC.

Upitan da li je odnos na snimku bio dobrovoljan ili za novac, predstavnik UN je kazao da će to utvrditi istraga.

"Šokirani smo i duboko potreseni onim što vidimo na snimku", izjavo je Dizarik.

On je rekao da istraga koju vodi Kancelarija UN za interni nadzor "napreduje veoma brzo", kao i da je lokacija na kojoj se odigrao incident poznata i da su blizi identifikacije individue koje se vide na snimku.

Na osnovu zgrada koje se vide u snimku, deluje da je video zapis napravljen u HaJarkon ulici, prometnoj ulici paralelnoj sa promenadom.

"Očekujemo da proces bude brzo gotov i da se preduzmu odgovarajuće mere", dodao je Dizarik i naveo da su pojedinci uključeni u incidenti verovatno članovi Organizacije Ujedinjenih nacija za primirje (UNTSO), koja deluje u ovoj oblasti od 1948. godine.

Kako se navodi, UN ima strogu politiku kada je reč o neprimerenom seksualnom ponašanju zaposlenih.

Osoblju prete ozbiljne kazne ako se utvrdi kršenje pravila, a jedna od kazni je i trajna zabrana zaposlenje u organizaciji, ali je na zemlji u kojoj su počinjeni krivično delo ili prekršaj da povuče pravne poteze.

UN se dugo nalaze na udaru kritika javnosti i medija zbog optužbi za neprimereno ponašanje osoblja u različitim zemljama.

Generalni sekretar Gutereš više puta je istakao da se zalaže za politiku nulte tolerancije.

Heder Bar, ko-direktorka divizije za prava žena agencije Hjuman Rajts Voč izjavila je da "nije iznenađenja" snimkom iz Izraela.

Bar, koja je radila pri Ujedinjenim nacijama u Burundi i Avganistanu kaže da je "dobro što se slučaj istražuje", ali je dodala da UN "ima mnogo veće probleme od ovog snimka".

"Tiče se problema o optužbama za seksualne napade i zlostavljanje koje je počinilo osoblje UN", izjavila je Bar.

Tokom 2019. godine, zabeleženo 175 optužbi za seksualno zlostavljanje protiv osoblja UN, navodi se u izveštaju. Od svih tih optužbi, 16 je potvrđeno, 15 neutemeljeno, a ostale se još uvek istražuju.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.