Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UN: Zaraćene strane u Libiji obnovile pregovore - | K-013 Portal

UN: Zaraćene strane u Libiji obnovile pregovore

libija, zaraćene strane, ujedinjene nacije, UN, pregovori

Zaraćene strane u libijskom građanskom ratu danas su obnovile pregovore o vojnim i bezbednosnim pitanjima, sa ciljem da dođu do rešenja višegodišnjeg konflikta, saopštile su Ujedinjene nacije.

Misija UN u Libiji navela je da su se predstavnici vojske i policije sa istoka i zapada Libije sastali u egipatskom odmaralištu Hurgada, na Crvenom moru.

Direktni pregovori su usledili posle međunarodnog pritiska na obe strane i njihove saveznike iz inostranstva da spreče napad na strateški važan grad Sirt, nakon propasti jednogodišnje ofanzive snaga komandanta Halife Haftara na glavni grad Tripoli.

UN su saopštile da su obe strane pokazale „pozitivan i proaktivan stav sa ciljem deeskalacije situacije u centralnoj Libiji“.

Dve strane su se ovog meseca dogovorile da održe izbore u roku od 18 meseci i da sprovedu demilitarizaciju Sirta koji kontroliše Haftar.

Libija je utonula u haos nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi.

Zemlja je od 2015. godine podeljena između dve rivalske vlade, međunarodno priznate u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i pobunjeničke na istoku zemlje, čije snage vodi Haftar.

Vladu u Tripoliju i njoj bliske jedinice podržavaju Turska, Katar i Italija, a vladu na istoku Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS