Uspeh! Rover Perseverance sleteo na Mars -
rover, mars, rover sleteo na mars

Uspeh! Rover Perseverance sleteo na Mars


Nakon sedmomesečnog putovanja svemirom i milijardi uloženih dolara večeras je na Mars sleteo rover Američke svemirske agencije (NASA) sa zadatkom da utvrdi da li je u prošlosti postojao život i van Zemlje.

NASA je saopštila da je rover, nazvan ''Upornost'', obavio i poslednji, najrizičniji deo puta i da je večeras uspešno sleteo na površinu Crvene planete na kojoj će prikupljati geološke uzorke i doneti ih na Zemlju za oko 10 godina gde će biti analizirani u potrazi za drevnim oblicima života, prenosi AP.

Sletanje rovera bilo je najrizičniji deo operacije s obzirom da je ušao u atmosferu Marsa brzinom od čak 19.500 kilometara na čas koju je trebalo da smanji padobran i raketna platforma.

Rover je aterirao u krater nazvan Jezero lokaciju za koju se smatra da je pre 3,5 milijarde godina imala jezero širine oko 50 kilometara u prečniku.

Ovaj krater je nazvan Jezero po jednom mestu u BiH gde su meštani večeras preko video bima u dvorištu jedne škole pratili prenos sletanja.

Pored rovera NASA, u julu prošle godine ka Marsu su poslate i letelice UAE i Kine jer je zbog uzajamnog položaja u kojem su se tada našli Zemlja i Mars put bio kraći - ukupno oko 300 miliona milja.

Ukoliko je na Marsu ikada bilo života, to se dogodilo pre tri do četiri milijarde godina kada je na toj planeti još uvek bilo vode, smatraju naučnici.

Ova misija na Mars koštala je NASA skoro tri milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti