Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ustavni sud: DNR, LNR, Zaporožje i Herson pristupili Rusiji; DNR i LNR zadržavaju status republika - | K-013 Portal

Ustavni sud: DNR, LNR, Zaporožje i Herson pristupili Rusiji; DNR i LNR zadržavaju status republika

ustavni sud rusije

Ustavni sud Rusije jeodobrio paket dokumenata o pristupanju naroda DonjeckeRepublike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Hersonske oblasti i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji koju je podneo ruskipredsednik.

Četiri odgovarajuće uredbe objavljene su danas na sajtu Ustavnog suda Rusije, javlja TASS.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referendumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

DNR i LRN zadržavaju status republika u Ruskoj Federaciji

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika zadržaće status republika u okviru Ruske Federacije, objavljeno je danas na sajtu Ustavnog suda Rusije. Ustavni sud je danas doneo odluku o izmenama odgovarajućih zakonskih stavki u vezi sa pristupanjem četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji, a dekreti o tome objavljeni su na sajtu, preneo je TAŠ.

Zvanični jezik u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici biće ruski, a Ruska Federacija garantuje da svi ljudi koji žive na tim teritorijama imaju pravo da koriste maternji jezik i uslove da uče i unapređuju znanje tog jezika.

Zaporožje i Herson zadržavaju nazive u okviru Rusije

Ugovori o pripajanju regiona Zaporožja i Hersona predviđaju da te oblasti zadrže postojeće nazive kao odvojeni entiteti u sastavu Ruske Federacije, utvrđeno je dekretom koji je danas usvojio Ustavni sud Rusije.

Na sajtu suda je objavljeno da regioni Zaporožja i Hersona od dana potpisivanja pristupanja Ruskoj Federaciji, što je izraz volje obe strane, ulaze u legalnu ustavnu proceduru za formiranje novih entiteta u okviru Rusije - Regiona Zaporožja i Regiona Hersona, preneo je TASS.

Putin dostavio Dumi nacrt četiri amandmana na Ustav

Ruski predsednik Vladimir Putin dostavio je državnoj Dumi na razmatranje nacrt četiri amandmana na Ustav Rusije u vezi sa pripajanjem Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i regiona Zaporožja i Hersona u sastav Ruske Federacije, izjavio je danas izvor iz pres servisa Dume za TAŠ.

Na osnovu nacrta amandmana, četiri oblasti se pripajaju Ruskoj Federaciji na osnovu Ustava i pratećih zakona, formirajući nove entitete, dve republike i dva regiona.

Putin će imenovati privremene gubernatore četiri anektirane oblasti u roku od 10 dana od potpisivanja pristupanja Rusiji dok ne budu izabrani novi u skladu sa ruskim zakonima, objavio je danas Ustavni sud Rusije.

U skladu sa Ustavom, na čelu regiona Zaporožja i Hersona biće gubernatori.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.