Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Usvojena rezolucija EP kojom se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji da bi napredovala ka EU - | K-013 Portal

Usvojena rezolucija EP kojom se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji da bi napredovala ka EU

evropski  parlament, rezolucija

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU sa 407 glasova za i 92 glasa protiv.

Evropski parlament sinoć je završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.
 
U rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i ponavlja "da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU". 
 
U rezoluciji EP, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, "mora pridržavati zajedničkih vrednosti i prava EU".
 
Osnov Rezolucije su, kako se navodi, tektonske promene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.
 
Kada je reč o politici EU prema Zapadnom Balkanu, naglašava se da je na ZB potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP, posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.
 
U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.