Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vakcina Sputnjik V odobrena u 50 zemalja - | K-013 Portal

Vakcina Sputnjik V odobrena u 50 zemalja

vakcina sputnjik v

Ruski fond za direktne investicije (RFPI) saopštio je danas da je vakcina Sputnjik V protiv korona virusa do sada odobrena u 50 zemalja ili teritorija, a 50. država na tom popisu je Nambija.

„Ministarstvo zdravlja i socijalne podrške Namibije registrovalo je preparat u okviru ubrzane procedure. Vakcina Sputnjik V je odobrena u zemljama sa ukupno više od 1,3 milijarde stanovnika“, navedeno je u saopštenju RFPI.

Direktora Fonda Kiril Dmitrijev ocenio je da odobrenje vakcine u već 50 zemalja znači „novu važnu fazu“ i naglasio da „RFPI sarađuje sa partnerima širom sveta i nudi jednu od najboljih vakcina u pogledu efikasnosti, bezbednosti i dostupnosti“.

„Vidimo veliko interesovanje i ulažemo sve napore kako bismo zadovoljili potražnju za ruskom vakcinom i kako bi više zemalja imalo mogućnost da zaštiti stanovništvo zahvaljujuću Sputnjiku V“, istakao je Dmitrijev.

Vakcina Sputnjik V koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta prošle godine potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto, preneo je portal Sputnjik.

Ruska vakcina, kako se navodi, zauzima drugo mesto u svetu po broju dobijenih odobrenja koje su izdali državni regulatori.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.