Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veliki kineski balon nad centralnim oblastima SAD - | K-013 Portal

Veliki kineski balon nad centralnim oblastima SAD

balon, kina, spijunaza

Pentagon je danas saopštio da se kineski špijunski balon sada nalazi nad centralnim područjima Sjedinjenih Američkih Država, a Vašington je odbacio tvrdnje Pekinga da se letelica ne koristi za nadgledanje.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pet Rajder (Pat Ryder), odbio je da otkrije više detalja o tačnoj poziciji balona i da li SAD ipak razmatraju mogućnost da ga obore. Američka vojska je otpisala tu mogućnost zbog potencijalnog rizika po stanovništvo na tlu, rekli su zvaničnici.

Prema Rajderovim rečima, balon je na visini od oko 60.000 stopa (18.300 metara), manevriše i promenio je kurs kretanja, i za sada ne predstavlja pretnju.

Rajder je takođe rekao da SAD prate samo taj jedan balon.

Ranije je saopšteno da je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) odložio za danas planirani odlazak na veoma važan diplomatski put u Kinu kao odgovor na pojavu balona iznad osetljivih lokacija na zapadu SAD, a Vašington odmerava širi odgovor.

Nagla odluka o odustajanju od putovanja doneta je uprkos tvrdnjama Kine da je balon zapravo „vazduhoplov“ za istraživanje atmosferskih prilika koji je skrenuo sa kursa. SAD su opisale ovaj objekat kao letelicu za nadgledanje.

Ovo je novi udarac već uzdrmanim odnosima SAD i Kine, a predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) odbio je da komentariše pojavu balona.

Dvoje pretendenata na republikanskog kandidata za predsednika SAD na izborima 2024. godine, bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump) i bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli (Nikki Haley) ocenili su da Amerika treba smesta da obori kineski balon.

Kada je balon otkriven, zvaničnici Pentagona su saopštili da se u jednom trenutku nalazio iznad savezne države Montana, a tamo se, pri vazduhoplovnoj bazi Malmstrom nalazi polje silosa sa nuklearnim projektilima.

Prema navodima vojske, SAD su spremne da dignu eskadrile aviona-lovaca, uključujući „fantome“ tipa F-22, ako takvo naređenje stigne, ali je Pentagon na posletku preporučio da se balon ne dira, ukazavši da bi njegovo obaranje iznad slabo naseljenih područja Montane ipak ugrozilo stanovništvo.

Jedan od zvaničnika vojske je rekao da se balon kretao ka poljima sa nuklearnim silosima, ali su SAD ocenile da to ima samo „ograničenu“ važnost s obzirom na informacije koje Kina može pribaviti putem drugih tehnologija, kao što su špijunski sateliti.

Otkriće balona alarmiralo je mnoge u Vašingtonu i širom zemlje. SAD su protestovale kod kineskih zvaničnika, a republikanci iz Kongresa su snažno kritikovali administraciju Džozefa Bajdena, tražeći čvršći stav prema Kini.

Kina koja gnevno osuđuje američke pokušaje špijunaže iz vazduha nad teritorijama koje smatra svojim, svojevremeno je primorala jedan američki špijunski avion da se prizemlji, a sada je mlako reagovala na objave iz Pentagona i izdala jedno relativno pomirljivo saopštenje, sa izrazom žaljenja i objašnjenjem da se radi o civilnom meteorološkom vazduhoplovu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.