Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Objavljeni snimci dronova i satelita, pogledajte razmere katastrofe u Grčkoj - | K-013 Portal

VIDEO: Objavljeni snimci dronova i satelita, pogledajte razmere katastrofe u Grčkoj

grcka, pozar, pozari u grckoj

Vatrogasci nisu uspeli da stave pod kontrolu šumski požar na grčkom ostrvu Eubeji, a hitne službe širom zemlje i dalje se žestoko bore s više od deset požara.

Prema izveštajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspevaju da nastavr borbu s požarom koji besni u obalnom gradu Pefki.

Objavljeni su satelitski snimci i snimci dronom koji pokazuju razmere užasa.

"Nemamo vode!" izvikuju ljudi noseći dostupnu vodu u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo. Volonteri su odvezli starije osobe do obale, gde će čamcima biti prebačeni na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a meštani pokušavaju da poseku stabla da bi sprečili širenje plamena.

Grčka televizija Skai izveštava da satima nigde nisu viđeni vatrogasni avioni.

Gusti dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnom vrhu drugog po veličini grčkog ostrva.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuisana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedelju.

"Sami smo. Bliži nam se kraj", rekao je za Skai Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženog grada Istiaia na severu Eubeje. Većina stanovnika veruje da su ostavljeni jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atine. Međutim, grčki zvaničnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

"Nismo mogli biti istovremeno svuda. Zamislite samo šta bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli severno od Atine proširili na gusto naseljena područja", komentarisao je jedan vatrogasac.

Po nekim izveštajima, stanje se severno od Atine u nedelju stabilizovalo, a vatrogasne ekipe su izvestile da su uspele da ugase neke manje požare.

Kritike upućene vladi i premijeru

Ogromni požari i vladini potezi u ovoj vanrednoj situaciji podstakli su kritike vodećih grčkih novina To Vima. Naime, prvi put u poslednje dve godine list je kritikovao premijera Kiriakosa Micotakisa. List, koji obično podilazi grčkoj vladi, napisao je da je "vlada prvi put postupno izgubila kontrolu" jer se fokusirala na Atinu, dok je Eubeja bila suočena s "katastrofom veka".

Međutim, ostali mediji su pohvalili vladin sistem upozorenja stanovnika na evakuaciju uz pomoć tekstualnih poruka, koji je na vreme aktiviran te se pokazao vrlo uspešnim. Naime, dosad nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

Grčka ima jednu od najvećih evropskih vatrogasnih flota aviona i helikoptera iako su neki među njima stari decenijama. Ipak, pomoć je stigla iz cele Evrope i sa Bliskog istoka.

Evropska unija u nedelju je u Grčku poslala devet vatrogasnih aviona, gotovo 1.000 vatrogasaca i 200 vozila, koliko ih je trenutno raspoređeno u Grčkoj. Tokom vikenda pristiglo je više ponuda za pomoć iz pet država članica.

Grčki vatrogasni avioni u funkciji su danju, a tokom noći ih tehničari pripremaju za operacije sledećeg dana.

Micotakis je više puta rekao da je prioritet spasavanje života, a ne imovine ili šuma. U Atini živi oko četiri miliona stanovnika, dok ih u Eubeji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Stanje je nešto bolje na Peloponezu. Onde vatra gori južno od grada Megalopolisa, a još jedan požar izbio je na zapadnom delu poluostrva i kreće se prema unutrašnjosti, tačnije prema šumovitom području Arkadije, nedaleko od Olimpije.

(Hina / Index.hr)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.