Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Više od 2.300 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji (VIDEO) - | K-013 Portal

Više od 2.300 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji (VIDEO)

zemljotres, turska

Broj nastradalih u razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Tursku i Siriju povećan je na više 2.300, a veruje se da će brojevi porasti, pošto su spasilačke ekipe još uvek na terenu u potrazi za preživelima ili eventualnim žrtvama, preneo je danas AP.

zemljotres, turska, rusevine

Zemljotres jačine 7,8 Rihtera pogodio je rano jutros Tursku u blizini granice sa Sirijom, a nekoliko sati kasnije potres jačine 7,5 na Rihterovoj skali dogodio se na 100 kilometara udaljenosti u centralnoj Turskoj.

AP navodi da je u 10 turskih provincija poginulo blizu 1.500 ljudi, a gotovo 8.500 je povređeno, dok je njih 430 poginulo u područjima Sirije pod upravom sirijske vlade, dok je njih 1.280 povređeno.

Dodaje se da je u područjima Sirije koje kontrolišu pobunjenici poginulo najmanje 380 osoba.

Prijavljeno je da se hiljade zgrada srušilo na širokom području koje se proteže od sirijskih gradova Alepa i Hame do turskog Dijarbakira, na više od 330 kilometara udaljenosti.

U Dijarbakiru, stotine spasilaca i civila formirale su redove preko olupine, pomerajući polomljene komade betona, kućne stvari i druge krhotine u potrazi za preživelima dok su bageri kopali ruševine.

Na video-snimku koji je objavio CNN, vidi se kako spasioci iz ruševina izvlače devojčicu koju potom hitno odnose u pravcu vozila hitne pomoći.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da se u primorskom gradu Iskenderunu srušila se bolnica.

Medicinska organizacija SAMS saopštila je da su zdravstvene ustanove i bolnice brzo ispunjene povređenima, a da su neke institucije poput porodilišta morale biti ispražnjene.

AP navodi da su u Turskoj ljudi koji su pokušavali da napuste područja pogođena zemljotresom izazvali gužve u saobraćaju, ometajući napore timova hitne pomoći koji pokušavaju da stignu do pogođenih područja.

zemljotres, turska

Džamije širom regiona otvorene su kako bi pružile sklonište ljudima koji nisu mogli da se vrate u oštećene domove zbog temperatura koje su se kretale oko nule, a vlasti su pozvale stanovništvo da ne izlazi na ulice.

Zemljotres je oštetio istorijski zamak koji se nalazi na vrhu brda u centru glavnog grada provincije Gazijantep, na oko 33 kilometra udaljenosti od epicentra, a na fotografijama se može videti kako su delovi zidova tvrđave i osmatračnice sravnjeni, dok su drugi teško oštećeni.

Na severozapadu Sirije, zemljotres je dodao nove probleme enklavi koju drži opozicija u provinciji Idlib, koja je godinama pod opsadom, uz česte ruske i vladine vazdušne napade.

U malom gradu Azmarin koji drže sirijski pobunjenici u planinama pored turske granice, tela nekoliko mrtve dece, umotana u ćebad, preneta su u bolnicu.

Generalna direkcija za muzeje u Siriji saopštila je da je zemljotres naneo određenu štetu Markabu, odnosno Stražarskoj kuli, koju su izgradili krstaši.

snazan, zemljotres, turska

Pomoć Turskoj ponudile su nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin.

Spasilački timovi iz deset zemalja EU, kao i Srbije, regrutovani su i poslati u Tursku kao pomoć.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.