Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlasti u Pjongjangu ispalile rakete uoči rođendana osnivača Severne Koreje - | K-013 Portal

Vlasti u Pjongjangu ispalile rakete uoči rođendana osnivača Severne Koreje

Severna Koreja u utorak je ispalila krstareće rakete s istočne obale uoči rođendana pokojnog nacionalnog osnivača i opštih izbora u Južnoj Koreji, objavila je vojska Južne Koreje.

Krstareće rakete zemlja-vazduh ispaljene su u blizini istočnog obalskog grada Munčona oko 7 sati ujutru u vremenskom razdoblju dužem od 40 minuta, i letele su oko 150 kilometara pre nego što su pale u more, prenosi Yonap.

Zajedno s lansiranjem raketa, u vazduhu je bilo više borbenih mlaznih aviona Suhoj iznad grada Vonsan koji su ispalili više raketa u Istočno (Japansko) more, dodao je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS).

Nije poznato da li je vođa Kim Džong Un vodio najnovije raketno lansiranje.

"Vojska pomno nadzire situaciju radi mogućih dodatnih lansiranja, zadržavajući pritom spremnost", navodi se u saopćenju JCS-a.

Raketno lansiranje dolazi uoči 108. rođendana Kim Il-sena, pokojnog nacionalnog osnivača Severa i dede sadašnjeg vođe, kao i parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji. Rođendan osnivačkog vođe jedan je od najvećih državnih praznika u Severnoj Koreji, zajedno s rođendanom oca aktuelnog vođe, Kim Džong-ila, i u tim prilikama se često održavaju masovne parade i drugi vojni događaji kako bi se proslavio praznik, podseća Yonap.

Ujedno je to i poslednja u nizu vojnih akcija Severne Koreje, budući da je režim nastojao da poboljša odbrambene sposobnosti usled zaustavljenih razgovora o denuklearizaciji sa SAD i pojačane budnosti protiv koronavirusa.

(Fena)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.