Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog sukoba sa Azerbejdžanom Jermenija i Nagorno-Karabah proglasili ratno stanje i opštu mobilizaciju - | K-013 Portal

Zbog sukoba sa Azerbejdžanom Jermenija i Nagorno-Karabah proglasili ratno stanje i opštu mobilizaciju

ratno stanje, azerbejdžan, jermenija, nagorno-karabah

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno stanje zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi Tas. Vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Moskva traži prekid sukoba.

Araik Artjunjan je poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabah.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija TAS.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana. Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Nagorno-Karabah: Proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno zakonodavstvo zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi TAS.

Jermenski mediji su preneli da je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo.

"Počeli smo sa mobilizacijom svih građana starijih od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno stanje", rekao je on.

Azerbejdžan prijavio intenzivne sukobe u Nagorno-Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izdalo je saopštenje u kojem je prijavilo intenzivne sukobe za važne položaje u Nagorno-Karabahu duž cele linije fronta, preneo je TAS.

U saopštenju se navodi da se jedinice azerbejdžanske vojske bore za važne položaje koji su pod okupacijom jermenskih trupa u pravcu Terter-Agdam, Fuzuli-Džebrail i planine Murovdag.

Raketne i artiljerijske trupe i vazdušna sredstva upotrebljeni su u napadu na položaje neprijatelja, a uništen je veliki broj manevarskih snaga, vojne opreme i objekata, navodi se u saopštenju.

Predsednik Azerbejdžana: Ima ranjenih, odgovorićemo

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

„Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije“, rekao je Alijev, prenosi Sputnjik.

On je istakao da Azerbejdžan neće ostati nem na delovanje Jermenije.

„Trenutno su u toku napadi na položaje protivnika, uništena je vojna tehnika“, rekao je Alijev.

Baku: Opšta mobilizacija nije neophodna

Opšta mobilizacija nije neophodna zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, jer je vojska opremljena u potpunosti, saopštila je Državna azerbejdžanska služba za mobilizaciju, prenosi TAS S.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Inače, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je povodom najnovijih događaja sednicu Saveta bezbednosti, prenosi Sputnjik.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.