Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zvaničnici Evopske unije: Srbija može biti članica do 2030. ako nas uveri da to zaista želi - | K-013 Portal

Zvaničnici Evopske unije: Srbija može biti članica do 2030. ako nas uveri da to zaista želi

srbija, evropska unija, clanstvo

Srbiji bi do 2030. mogla biti otvorena vrata za članstvo u Evropskoj uniji, ako bi sprovela još dosta preostalih evropskih reformi i uz obostranu korist uredila odnose s Prištinom.

To znači da se članice Unije osvedoče da Beograd to zaista želi i radi, što zasad nije slučaj.
 
To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaničnici EU upućeni u pregovore o članstvu sa Srbijom i nastojanja Unije i SAD da se, naglasili su, "bezuslovno prekinu sve krize i zaoštravanja i da se kroz dijalog Beograd-Priština dođe do prihvatljive i jasno ostvarive normalizacije odnosa, jer jedino to otvara put ka Evropskoj uniji".
 
Na opasku Bete da su srpske vlasti postavile "crvene linije" za pregovore o evropskom, odnosno nemačko-francuskom predlogu za sporazum Beograd-Priština, dok kosovski premijer i dalje odlučno odbija da primeni potpisani sporazum o
Zajednici srpskih opština(ZSO), funkcioneri u Briselu su uzvratili pitanjem "Kuda bi u današnjoj geopolitičkoj situaciji Srbija i Kosovo uopšte mogli da idu?".
 
Na pitanje da li to znači da EU i SAD traže da se uporedo utvrdi kako sprovesti sporazum o ZSO i ujedno pregovara o "evropskom, nemačko-francuskom planu", odgovor je glasio da obe strane moraju da dokažu da je kraj svakom zaoštravanju na Kosovu i da "hitno krenu u suštinsku obnovu dijaloga".
 
Kroz dijalog bi rešavanjem jednog po jednog pitanja trebalo da se Beograd i Priština približe sveobuhvatnom rešenju za uređenje odnosa, "uz sprovođenje svega dosad dogovorenog".
 
To znači da se odmah krene u sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, jer je to uslov svih uslova zato što je međunarodno utanačen sporazum, prihvaćen u kosovskoj skupštini, i garantovan i od EU, kazali su upućeni zvaničnici u Briselu.
 
Ako to ne bi bio slučaj, došlo bi do novih kriza, zaoštravanja i nasilja "u kojem su dosad stradavali i srpski civili i kosovski policajci", kako dodaju, EU i SAD bi uskratile svaku podršku, "investitori bi bili potpuno obeshrabreni i nad regionom bi se nadvila mračna budućnost".
 
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je predočio da bi konačni dogovor Srbije i Kosova "doneo opipljive koristi obema stranama", a sagovornici u Briselu su Beti objasnili da to "najpre znači veliku stabilnost i za Srbiju i za Kosovo, put ka priključivanju Uniji, veće evropske i američke investicije, bolji život za ljude".
 
Funkcioneri upućeni u nastojanja EU i SAD da se hitno obnovi dijalog i krene u pregovore o sveobuhvatnom rešenju odnosa Beograd-Priština, preneli su da Brisel i dalje očekuje odgovore i opipljive predloge dve strane, tako da zasad još uvek nema izgleda za susret na najvišoj ravni dijaloga - srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.