Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zvaničnik EU: Srbija sutra u Pragu da objasni zašto ne uvodi sankcije Rusiji - | K-013 Portal

Zvaničnik EU: Srbija sutra u Pragu da objasni zašto ne uvodi sankcije Rusiji

srbija, eu, sankcije

Na prvom sastanku Evropske političke zajednice u Pragu očekuje se da Srbija vođama EU i drugih zemalja objasni zašto, mada pregovara o članstvu s EU, ne uvodi sankcije Rusiji.

To je danas u Briselu rekao jedan visoki zvaničnik Evropske komisije.

 
Funkcioner EK je naveo da nije predviđena posebna rasprava o stavovima Srbije oko sankcija Rusiji, ali je podvukao da neke članice EU tome pridaju važnost, "iako Beograd na sastanku neće biti nikako stavljen na neku optuženičku klupu".
 
Izvor u Briselu je ponovio da je stav Unije da Evropska politička zajednica neće i ne može biti neka zamena za proces proširivanja EU, jer je to potpuno drugi postupak koji se temelji na usvajanju "tekovina" i pravila i standarda Unije.
 
Prema njegovom objašnjenju, praktično sve zemlje Unije su zavele sankcije Rusiji, ali ima zemalja koje to nisu u potpunosti učinile i snažan je zahtev velike većine članica EU da to učine svi, uključujući države koje pregovaraju o članstvu s EU.
 
Cilj pokretanja Evropske političke zajednice je da se, kako je on rekao, oko zajedničkih vrednosti i mera i politika okupe i objedine po slobodnoj volji zemlje Unije, kao i zemlje u susedstvu, od Islanda pa do Turske, a očekuju se dogovori oko energije, klime, ekonomske krize na starom kontinentu.
 
Premijeri Holandije i Albanije Mark Rute i Edi Rama su u zajedničkom uvodniku na briselskom portalu Politiko danas, povodom pokretanja Evropske političke zajednice, podvukli da "stari kontinent mora odredjivati sopstvenu budućnost, a jedini način je da zajedno delaju kao demokratski članovi evropske porodice".
 
Po mišljenju Rutea i Rame, u središtu rasprave moraju biti pitanja od važnosti za sve, od rata u Ukrajini, do energetske zavisnosti i bezbednosti kad je u pitanju hrana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.