Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 5 znakova koji ukazuju da ste žrtva hakera - | K-013 Portal
hakovanje kompjutera

5 znakova koji ukazuju da ste žrtva hakeraVaš uređaji na kome držite dragocene podatke mogu biti zaraženi virusom a da to uopšte ne primećujete.

Međutim, postoje neki znakovi u ponašanju uređaja koji sugerišu da odmah reagujete jer važne stvari mogu završiti tamo gde ne biste želeli, a i nepoželjne osobe mogu imati pristup računaru ili mobilnom telefonu.

Uređaj se pregrejava i radi sporo

Ako je vaš uređaj hakovan, programi se mogu jako sporo pokretati usled čega dolazi do pregrejavanja. Ako se uređaj pregreje, unutarnje komponente se mogu rastopiti što dovodi do oštećenja koja se ne mogu rešiti servisom.

Task manager može vam otkriti na kompjuteru koji su sve programi aktivni.

Otvorite task manager (za Windows korisnike to možete uraditi prečicom CTRL+SHIFT+ESC) i proverite odeljak iskorišćenosti procesora i memorije za svaki proces. Ako pronađete program koji koristi 100% CPU-a lili blizu toga, otvorite ga i proverite o čemu se radi. Ako primetite nešto sumnjivo, pokrenite antivirus i skenirajte računar. Ako koristite Mac uređaj, slično možete proveriti putem opcije Activity Monitor.

Ako primetite da vaš mobilni telefon jako sporo radi ili se pregrejeva, možete ga resetovati ali ne zaboravite sačuvati sve bitne podatke kako ne biste ostali bez njih prilikom resetovanja uređaja. Treba imati na umu da se mobilni telefon može pregrevati i sporo raditi ukoliko je uređaj star.

Veća potrošnja interneta nego što je uobičajeno

Svaki operator interneta ima alate koji prate vašu mesečnu potrošnju podataka. Putem opcije Data Usage Meter ili Data Monitor proverite svoju potrošnju podataka kako biste ustanovili da li ima nekog neobičnog ponašanja koje odstupa od vaših podataka.

Web stranice se jako sporo otvaraju

Ako vam se web stranice jako sporo učitavaju ili vam se video zapisi ne otvaraju ispravno, to može ukazivati na poteškoće najpre sa internet konekcijom. Ali, ako vam se ovo često događa, u pozadini mogu biti i neki drugi problemi. Naime, to može ukazivati na to da vam je uređaj zaražen virusom.

Kada se to dogodi, hakeri preusmeravaju vaš saobraćaj preko interneta na nesigurne poslužitelje, što može dodatno ugroziti vašu bezbednost. Ako ukucate jednu adresu, ali vam brauzer prikazuje nešto sasvim drugo. to je znak da je uređaj zaražen virusom. Stručnjaci savetuju da je u ovakvim slučajevima najbolji test da posetite sajt vaše banke. Ako vam se prikaže druga web adresa, onda je to siguran pokazatelj da imate problema sa hakerima.

Krešovanje aplikacija

Ako vam programi i aplikacije često "zabagujuŽ", to je znak da nešto nije u redu, naročito ako se to događa sa antivirusnim programima.

Neobjašnjiva aktivnost na internetu

Hakeri se žele dokopati vaših korisničkih podataka i šifri. Te informacije omogućavaju im da, uz nekoliko trikova, pristupe vašim bankovnim podacima, profilima na društvenim mrežama, emailu i slično. Ako primetite neobične mailove ili objave na društvenim mrežama, moguće je sa se već nalazite u kandžama hakera.

U ovom slučaju je nabolje rešenje da redovno kontrolišete vaše naloge na društvenim mrežama i elektronsku poštu. Tom prilikom sve sumnjive poruke, sve ono što vam deluje neuobičajeno treba brisati bez otvaranja poruka.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.