Bitkoin više nije na tronu -

Bitkoin više nije na tronu
Autoškola Montekristo Pančevo

pancevo, beograd, novi sad

Kontroverzna kriptovaluta Tether zamenila je bitkoin kao najčešće korišćeni sajber novac.

Iako bitkoin i dalje ima najveću tržišnu kapitalizaciju od svih kriptovaluta do sada, prema podacima sa web stranice CoinMarketCap, dnevni obim Tethera neprestano je veći od bitkoina već nekoliko nedelja. Podaci od subote pokazuju da je u kriptomenjačnicama širom sveta razmenjeno 19 milijardi dolara kovanica Tethera, u odnosu na 15 milijardi dolara vrednih bitkoina.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, Tether je postao najvažnija valuta u svetu kriptovaluta. Ovaj digitalni novac je takozvani Stablecoin – kriptovaluta koja je vezana fiksnom cenom uz konvencionalnu valutu. Ona bi prema tome trebalo, kao što i ime kaže, da bude stabilnija od ostalih kriptovaluta sa svojim katkad neobično volatilnim kursevima, piše Indikator.ba.

Prema autorima, hongkonška kompanija Tether je vezana za dolar i pokrivena je rezervama. Međutim, postoji znatna sumnja u izjave i poslovno ponašanje kreatora Tethera. Do pre nekoliko meseci tvrdili su da zadržavaju dolar u rezervi za svaki izdati digitalni novčić, ali su potom iznenada priznali da je pokrivenost samo 74 odsto.

U SAD se protiv Tether Limiteda vodi istraga zbog sumnje da je proneverio 850 miliona dolara ulagačkih fondova. Uz to, sumnja se da je Tether korišćen za masovne manipulacije kursom bitkoina, koji je doslovno eksplodirao u 2017. godini, a potom doživeo krah.

Uprkos svemu, Tether postaje sve popularniji. Mnoge berze, posebno u Aziji, koriste valutu kao zamenu za stvarne dolare za kupovinu ili prodaju bitkoina i drugih valuta.

S obzirom na to da mnoge od tih razmena nemaju direktnu vezu sa tradicionalnim bankovnim računima na koje bi klijenti, na primer, mogli da prenesu prihode od prodaje bitkoina, neki kupci bi mogli da budu zavedeni Tetherom, smatra Thaddeus Dryja, stručnjak za digitalnu valutu na Massachusetts Institute of Technology.

„Mislim da ljudi koriste Tether bez razumevanja, a umesto toga veruju da negde imaju stvarne dolare na računu“, kaže Dryja.

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti