fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

popravka mobilnih telefona, kupovina novih telefona

Da li je bolje popraviti ili kupiti nov telefon?

Mobilni telefoni su gedžeti koji su odavno prestali da služe isključivo komunikaciji među ljudima. Danas su ovi uređaji naši lični asistenti, pomagači u odabiru obroka, a ponekad i treneri koji nam osmišljavaju program vežbanja. Sve u svemu, svakodnevnica modernog čoveka nezamisliva je bez mobilnih telefona.

Usled ovolikog korišćenja, logično je i da se uređaji često oštećuju - najčešće fizički, a ređe dolazi i do softverskih problema. Neki od najčešćih problema sa kojima se suočavaju korisnici mobilnih uređaja, te traže pomoć servisa su popravka displeja na mobilnom telefonu odnosno zamena lcd ekrana, problemi sa baterijom i slično.

Ipak, svaki korisnik mobilnog telefona jednom će se naći pred pitanjem - da li je bolje popraviti ili kupiti nov telefon? Kada je u redu uložiti u popravku, a kada je vreme da odustanemo od starog uređaja i kupimo novi? Upravo su ova pitanja čije odgovre istražujemo u nastavku teksta, te ako ste u dilemi da li je vreme za nova ulaganja - nastavite da čitate.

#1 Fizički kvarovi mobilnih telefona - kada je vreme za kupovinu novog uređaja

Fizički kvarovi mobilnih telefona su jedni od najčešćih problema korisnika zbog kojih se javljaju servisima za popravku. Razlog za fizička oštećenja je naravno svakodnevna i konstantna upotreba uređaja u svakojakim situacijama, zbog čega se aparat haba, grebe ili - najčešće, pada.

popravka mobilnih telefona, kupovina novih telefona

Padovi su najčešći uzroci oštećenja, a nakon toga tu je i kontakt uređaja sa raznim tečnostima. Pa tako od najčešćih fizičkih oštećenja možemo izdvojiti - zamenu stakla, baterije, kamere, mikrofona ili zvučnika, konektora za punjenje, kao i zamenu čitača SIM kartice. Za gotovo svaki navedeni fizički problem postoji rešenje, ali je pitanje da li se on isplati.

U većini slučajeva - fizička oštećenja nisu vreme da se kupi novi telefon, budući da svaki provereni servis relativno lako može zameniti problematične delove, a vi ćete moći da nastavite da koristite svoj uređaj kao da problem nikada nije ni postojao. Iako stvaraju dosta prblema prilikom korišćenja, fizički problemi najčešće samo izgledaju dosta ozbiljnije nego što jesu.

Popravka kvarova je naravno, i ekološki povoljno rešenje budući da svoj uređaj koristite dok vrši svoju namenu - odnosno što duže možete. Na ovaj način ne učestvujete u nekontrolisanom stvaranju električnog otpada i masovnoj proizvodnji, što jesu jedni od osnovnih ciljeva principa održivosti za budućnost.

#2 Softverska oštećenja uređaja - da li ima rešenja?

Softverska oštećenja uređaja su ipak, ona koja su najkomplikovanija, a samim tim su i najčešći povod za kupovinu novog. Softverski kvarovi najčešće utiču na korisničko iskustvo, te će se primetiti sporiji rad aplikacija, takozvano bagovanje i drugi slični problemi.

Do softverskih kvarova može doći iz potpuno bezazlenih razloga - preopterećenja memorije ili odlaganja instalacije novih apdejtova. Ovakvi problemi se relativno lako rešavaju. Ipak, postoje i ozbiljniji kvarovi - uzrokovani različitim virusima koji su u telefon dospeli posećivanjem rizičnih sajtova i instalacija.

Softverske popravke u ovim slučajevima mogu biti jako delikatne, i u pitanju je problem koji zahteva adekvatnog stručnjaka. Ipak, neki softverski kvarovi su takvi da će vam čak i stručnjaci predložiti da uložite u novi telefon i uređaj - jer stari više, čak i nakon popravki, neće moći da radi adekvatno, onako kako ste navikli.

#3 Popravka ili kupovina - šta se više isplati?

Softverski kvarovi najčešće su razlog za kupovinu novih telefona, baš zato što se više isplati, ali neretko - zato što rešenja nema. Ipak, česta fizička oštećenja mogu se jednostavno regulisati u najvećem broju slučajeva.

Primera radi, lomljenje ekrana odnosno displeja jedno je od najčešćih fizičkih oštećenja mobilnog telefona, a u zavisnosti od modela i generacije uređaja, zamena ovog dela može biti izuzetno skupa. Toliko, da se ljudi često zapitaju da li se više isplati da zamene displej, ili prosto - kupe novi telefon.

Ipak ova dilema najviše zavisi od toga koju marku telefona posedujete - Samsung i Apple telefoni imaju osetno više cene zamenskih delova, uključujući displeje, baterije i drugo. Ono što predlažemo jeste investiranje u preventivne mere, koje vam mogu umanjiti oštećenja - kako fizička tako i softverska. Prevencija će vam uštedeti najviše novca na duže staze.

Kod fizičkih oštećenja, zaštitno staklo, futrola ili maska za telefon može da uređaj spase od manjih ozleda poput grebanja i habanja. Kada je reč o softverskim kvarovima, dobra vest je - nikakva ulaganja vam neće biti potrebna. Sve što ćete morati da uradite jeste da ćete pažljivije birate sajtove na koje ulazite, i aplikacije koje instalirate na svom uređaju. Srećno!

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.