Fejsbuk prestaje da bude besplatan? -

Fejsbuk prestaje da bude besplatan?montekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Šef Fejsbuka Mark Zakerberg od samog osnivanja društvene mreže isticao je da će njeno korišćenje biti besplatno, ali čini se da je tome došao kraj.

Fejsbuk je skoro neprimetno promenio slogan koji su koristili maltene od svog osnivanja. Tako na početnoj stranici više ne stoji “Besplatno je i uvek će biti”, već “Brzo je i jednostavno”.

Ipak, čini se da ova promena zapravo ima veze sa načinom na koji Fejsbuk posluje i sa pravilima Evropske unije, prenosi bankar.me.

Naime, nije tajna da su osnova na kojoj Fejsbuk bazira svoj poslovanje korisnički podaci, koji se smatraju najvrednijim delom ove društvene mreže. Iako su iz Fejsbuka u nekoliko navrata ponovili da su korisnici vlasnici svih objavljenih podataka, takođe su potvrdili i da te podatke koriste da bi oglašivačima prodali marketinški prostor.

Advokat Hoze Antonio Kastiljo smatra da je do promene slogana došlo upravo zbog korisničkih podataka. Kako je pojasnio za Biznis Insajder, Evropski parlament je u maju prihvatio direktivu koja po prvi put prepoznaje razmenu podataka kao oblik plaćanja. To znači da korisnici svojim podacima plaćaju pravo na korišćenje društvene platforme, a samim tim ona ne može biti reklamirana kao besplatna za koriščenje.

 

Da li ovo znači da ćemo, osim svojim podacima, za korišćenje Fejsbuka plaćati i novcem, ostaje da vidimo.pancevo, beograd, novi sad

 

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.