Fejsbuk ukinuo više desetina hiljada aplikacija -

Fejsbuk ukinuo više desetina hiljada aplikacijamontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Kompanija Fejsbuk je saopštila da je suspendovala „desetine hiljada“ aplikacija koje je napravilo 400 programera u sklopu istrage skandala o prosleđivanju ličinh podataka korisnika ove mreže konsultantskoj kompaniji „Kembridž analitika“.

Saopštenje je stiglo istog dana kada su pravni dokumenti u Masačusetsu otkrili da je Facebook obustavio 69.000 aplikacija, prenosi AP.

U većini slučajeva, međutim, obustave nisu usledile posle ozbiljne istrage, već zato što programeri aplikacija nisu uspeli da odgovore na zahteve o traženim informacijama.

Od marta 2018. godine, Fejsbuk je počeo da se bavi aplikacijama koje imaju pristup podacima korisnika, posle otkrića da je kompanija Kejmbridž Analitika na taj način koristila privatne podatke miliona korisnika u pokušaju da utiče na izbore u SAD.

Nakon izbijanja skandala Fejsbuk je bio izložen posebnoj pažnji američke i evropskih vlada, a izvršni direktor Mark Zakerberg je pozvan da svedoči pred Kongresom.
Fejsbuk je objavio da je istraga u toku i da je do sada pregledao milione aplikacija.

Kompanija je saopštila da je potpuno zabranila nekoliko aplikacija i podnela tužbe protiv nekoliko kompanija za analizu podataka čija su sedišta u Južnoj Koreji, Singapuru i Hongkongu jer su napravile aplikacije koje su zarazile naloge korisnika virusima.

Agencija za zaštitu američkih potrošaca je odredila Fejsbuku rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara, jer je prevario svoje korisnike u vezi zaštite privatnih podataka.

Sudija je juče uputio poziv državnog tužioca Masacusetsa da ta društvena mreža obelodani imena aplikacija i programera koji su uzimali podatke od njenih korisnika bez njihovog pristanka, kao i komunikaciju o tim aplikacijama.

Fejsbuk je otkrio da je identifikovao više od 10.000 aplikacija koje „pokazuju karakteristike povezane sa većim rizikom zloupotrebe podataka“, ali nije imenovao nijednu od njih.

Glavni državni tužilac je napomenuo da je Fejsbuk dozvolio programerima da integrišu najmanje 9 miliona aplikacija u platformu od 2014. godine i da je dugo dozvoljavao pristup korisničkim podacima, ukljucujući fotografije, radnu istoriju, rodendane i „lajkove“.

„To se odnosi ne samo na ljude koji su instalirali aplikacije, već i na njihove Fejsbuk prijatelje koji to nisu učinili.“

(Tanjug)pancevo, beograd, novi sad

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.