Gugl kažnjen sa 500 miliona evra zbog autorskih prava na vesti -
gugl, google

Gugl kažnjen sa 500 miliona evra zbog autorskih prava na vestimontekristo 0507


Francuska antimonopolska agencija kaznila je danas kompaniju Alfabet, koja je vlasnik Gugla, sa 500 miliona evra jer nije ispoštovala naređenja u vezi sa prenošenjem informativnih sadržaja.

Američki tehnološki gigant mora u naredna dva meseca da predstavi predlog o isplati nadokande novinskim agencijama i ostalim medijskim kompanijama za objavljivanje njihovih vesti ili će dobiti dodatnu kaznu od 900.000 evra na dan, prenosi Blic.

Medijske organizacije APIG, SEPM i AFP optužuju tehnološkog giganta da nije dobronamerno pristupio razgovorima o pronalaženju dogovora za prenošenje informativnih sadržaja na internetu, u skladu sa nedavno usvojenom direktivom EU.

APIG, koji predstavlja najveće štampane medije u Francuskoj, među kojima su Figaro, Mond i ostali, jedan je od podnosilaca tužbe iako je potpisao okvirni sporazum o razgovorima sa Guglom.

Gugl je saopštio da je "veoma razočaran" odlukom francuskih vlasti i da je imao dobru volju tokom čitavog procesa. U saopštenju se dodaje da se izricanjem kazne "ignorišu napori uloženi za postizanje dogovora" i realnost načina prenošenja vesti na Guglovim platformama.

(Blic)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.