fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kvantni racunar ibm

IBM predstavio novi kvantni računar, smešten u ogromnoj staklenoj kocki

Kompanija IBM je predstavila novi i jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara "Q System One".

Ovaj kvantni računar smešten je u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Štutgarta, u pokrajini Baden-Vurtemberg, a računarom će upravljati nemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računara.

Fraunhofer je vodeća evropska istraživačka organizacija orijentisana na aplikacije s više od 80 istraživaških objekata, uključujući 75 institucija u celoj Nemačkoj i imala je ekskluzivni pristup IBM kvantnom sistemu kojim od januara 2021. godine upravlja američki gigant i u Nemačkoj, na lokaciji Ehningen, prenosi Sputnjik.

Namena novog kvantnog računara je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Nemačkoj i u Evropi.

Nemački razvojni plan za kvantni računar podrazumeva saradnju s ključnim evropskim partnerima na strateškim projektima poput OpenSuperQ-a koji se koristi za izradu kvantnog računara otvorenog koda.

"System One" je smešten u staklenu kocku visoku dva metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji na koje uređaj može biti osetljiv.

Nemačka vlada najavila je prošlog meseca da do 2025. godine planira da uloži oko dve milijarde evra u istraživanje kvantne tehnologije.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.