Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istorijski trenutak: SpaceX uspešno lansirao prvu svemirsku misiju sa u potpunosti civilnom posadom - | K-013 Portal
spacex, svemirska misija

Istorijski trenutak: SpaceX uspešno lansirao prvu svemirsku misiju sa u potpunosti civilnom posadom


SpaceX je uspešno lansirao svoju prvu civilnu posadu u orbitu na svom svemirskom brodu Crew Dragon. Raketa Falcon 9 poletela je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedi na Floridi sinoć u 02:00 po vremenu u Srbiji.

To je velika prekretnica u istoriji privatnih svemirskih letova. Nijedan od četvorice putnika nije prošao NASA-inu rigoroznu obuku astronauta, a sada će provesti naredna tri dana posmatrajući Zemlju ispod kroz masivnu staklenu kupolu od 180 stepeni, ukupne površine od 2.000 kvadratnih inča, prema SpaceX-u.

Lansiranje Inspiration 4 finansirao je avanturista milijarder Jared Isaacman. Ostatak tima čine:

Hailei Arceneauk, 29-godišnja osoba koja je preživela rak kostiju i asistent lekara

Chris Sembroski, vazduhoplovni inženjer, veteran vazduhoplovstva i bivši savetnik svemirskog kampa.

Sian Proctor, specijalista za naučne komunikacije i profesor na lokalnom fakultetu iz Tempea, Arizona.

Plan je da se ubrza do visine od preko 560 Km, znatno iznad nadmorske visine Međunarodne svemirske stanice. Tim će provesti svoje vreme u orbiti gledajući dole na površinu Zemlje, jedući hranu astronauta, pa čak i gledajući svoje omiljene filmove.

To je najveća nadmorska visina na koju su putovali ljudski astronauti od poslednje misije servisiranja svemirskog teleskopa Habl 2009.

Tim će takođe prikupljati vredne biomedicinske podatke, uključujući uzimanje uzoraka krvi, tokom putovanja kroz svemir. Koristiće čak i ultrazvučni uređaj sa koji poseduje veštačku inteligenciju (AI), nazvan Butterfly IQ+ za skeniranje njihovih organa.

Prva faza Falcon 9 koja je odvela posadu u svemir pod nazivom B1062 zapravo je dva puta ranije pokretala svemirske letelice u orbitu. Svemirska letelica Crew Dragon Resilience sa posadom takođe je prevezla prethodnu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu u novembru.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...