Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Južna Koreja ukida maloletnicima zabranu igranja videoigara noću - | K-013 Portal
juzna koreja, zabrana igranja videoigara nocu

Južna Koreja ukida maloletnicima zabranu igranja videoigara noćuMaloletni južnokorejski obožavaoci onlajn igara oduševljeni su najavom da će im u januaru biti ukinuta kontroverzna zabrana igranja noću.

Zabrana je uvedena pre 10 godina, a svrha joj je bila da smanji zavisnost dece od videoigara. Ukida se amandmanom na Zakon o zaštiti mladih, prenosi južnokorejska javna televizija KBS.

Ukidanje zabrane planira se već duže vreme jer je bilo sve više sumnji u njenu delotvornost.

Zabrana je izazvala i paradoksalne situacije. Na primer, popularna igra za decu stariju od sedam godina koja podstiče kreativnost, Minecraft, bila je dostupna jedino odraslima.Kritičari zabrane takođe su tvrdili da demonizuje gejming kulturu, a pritom ne donosi rezultate u borbi protiv zavisnosti od igara.

Poslednjih godina u Južnoj Koreji, kao i u brojnim drugim državama, primećen je veliki porast popularnosti mobilnih igara kojima mladi mogu da pristupe onlajn u noćnim satima.

Zabrana je ciljala decu mlađu od 16 godina koja nisu smela da pristupe onlajn igricama između ponoći i šest ujutro, dok su gejming kompanijama pretile pozamašne kazne.

Uprkos ukidanju zabrane, ovo ne znači da su maloletni gejmeri potpuno slobodni.

Pomoću sistema takozvanog "dopuštenog izbora" roditelji i deca moći će sami da odrede koliko i šta će igrati, a njihov izbor će "blagosloviti" Fondacija za gejming kulturu koja je povezana s Ministarstvom kulture.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.