Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako izgleda povratak astronauta na Zemlju? - | K-013 Portal
povratak astronauta na zemlju

Kako izgleda povratak astronauta na Zemlju?Četvoro astronauta u utorak bi trebalo da stignu na Zemlju posle boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a put koji će trajati oko 20 sati imaće i svoje rizične trenutke.

Putovanje počinje kad se kapsula u kojoj su astronauti otkači od Međunarodne svemirske stanice. Astronauti će biti u stalnoj komunikaciji sa inženjerima na Zemlji, jer je prvi od rizičnih trenutaka ulazak u atmosferu, prenela je francuska televizija LCI.

U toj fazi, temperatura može da dostigne 1.600 stepeni Celzijusa. Ako kočenje ne bude primenjeno pravilno, kapsula može promašiti ulazak u atmosferu i da se zanosi kroz svemir ili u najgorem slučaju da sama izgori, dodala je televizija i podsetila na nesreću 1. februara 2003. kada je sedam ljudi izgubilo život posle sagorevanja letelice.

Kada se ta faza završi, astronauti će imati manje od sat vremena pre sletanja. Ostaje da se smanji ogromna brzina kapsule od oko 800 kilometara na sat. Da bi se to postiglo, uključuju se prvi padobrani na oko deset kilometara od Zemlje i potom na oko tri kilometra najveći padobran koji će smanjiti brzinu na 20 kilometara na sat.Nekoliko trenutaka kasnije, kapsula će izbaciti sve viškove - gorivo i kiseonik. Pri samom spuštanju na tlo, određeni uređaji na kaspuli će apsorbovati udar, da bude što blaži.

Jednom na tlu, kapsuli prilazi namensko vozilo u kojem se nalazi spasilačka ekipa koja pomaže astronautima da izađu, jer ne mogu da hodaju. Astronauti se odmah stavljaju na stolice i potom su podvrgnuti nizu lekarskih testova.

Bivši astronaut Mišel Tonjini ispričao je da za svakog astronauta posle boravka u svemiru sledi ponovno navikavanje na Zemljinu težu.

"Najpre će svi biti umorni, jer je put dug", rekao je Tonjini za RTL i dodao da će astronauti na početku samo hodati sat vremena dnevno i tako će postepeno ponovo učiti da hodaju po Zemlji.

Tonjini je rekao da postoje i druge stvari koje treba ponovo naučiti i naveo da je posle svog prvog leta, okretao glavu na levu stranu, jer su mu mišići na desnoj strani vrata bili preslabi.

Pored fizičke rehabilitacije, postoji i psihološka rehabilitacija, jer se mnogim astronautima pojavi neki oblik tuge odlaskom iz svemira, dodao je Tonjini.

Na Zemlju se vraćaju astronautkinja Američke svemirske agencije (NASA) Megan Mekartur, Francuz Toma Peske, Amerikanac Šejn Kimbrou i Japanac Akihiko Hošide.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.