Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kraj našim mukama: Zakon vraća zamenljive baterije za sve telefone? - | K-013 Portal

Kraj našim mukama: Zakon vraća zamenljive baterije za sve telefone?Ranije su mnoge kompanije pravile telefone koji su imali zamenljive baterije. Ako bi baterija prestala da vam radi, sve što je bilo potrebno jeste da kupite novu.

pancevo, beograd, novi sad

Danas, kod mnogih telefona je jako skupo zameniti bateriju ukoliko ne radi. Često se pre odlučujemo da kupimo nov telefon, nego da platimo zamenu baterije. Međutim, to nije ono što Evropska unija želi. Prema navodno “procurelom” dokumentu, EU će da traži povratak lako zamenljivih baterija.

Očekuje se da će EU razgovarati o mogućnosti da ovo postane obavezno već od sledećeg meseca.

U tom slučaju bi, ako se ovaj zakon donese, kompanije morale da proizvode telefone kojima se baterije lako menjaju. Ovo nije loša ideja, jer bi pomoglo u smanjenju elektronskog otpada. Sa druge strane, proizvođačima se verovatno neće previše svideti.

Ovo nije prvi put da se EU bavi elektronskim otpadom u industriji pametnih telefona. Ne tako davno, ova organizacija je spominjala i jedan punjač za sve telefone, što bi prisililo Apple da prebaci sa Lightning punjača na USB-C, piše Ubergizmo.

Zanima nas i vaše mišljenje: Da li biste voleli da se vrate stare zamenljive baterije, ili mislite da je bolje ovako kako je sada?

(B92)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.