Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Misteriozni signal iz susedne galaksije podigao astronome na noge - | K-013 Portal
radio teleskop, signal iz svemira

Misteriozni signal iz susedne galaksije podigao astronome na nogeTim astronoma koji traga za dokazom postojanja vanzemaljaca trenutno proučava misteriozni radio signal koji dolazi iz nama najbliže galaksije, Proxima Centauri. Tajanstveni signal prvi put je zabeležio radioteleskop Parkes u Australiji u aprilu ili maju ove godine i do sada je potvrđeno da ne potiče sa Zemlje.

Vrlo je verovatno da je taj signal prirodnog porekla, međutim to nije sprečilo lovce na vanzemaljce da bliže istraže signal koji dolazi sa galaksije koja je udaljena je 4,2 svetlosne godine od naše planete, a u kojoj je potvrđeno postojanje dve planete.

Proxima b nalazi se u području koje bi, prema mišljenju naučnika, moglo da omogući postojanje vode na površini planete. Međutim, kako je zvezda pored koje se nalazi planeta klasifikovana kao crveni patuljak, to znači da je Proxima b izložena visokim nivoima radijacije, zbog čega je malo verovatno da je došlo do stvaranja civilizacije.

Radijski signal jačine 980MHZ konzistentan je s kretanjem planete. To je jedan od razloga zbog kojeg se smatra da bi mogao da bude dokaz postojanja treće planete u sistemu, a ne vanzemaljske civilizacije, prenosi Dejli Mejl

Tim astronoma, međutim, planira da i dalje predano radi na analizi signala pa je najavljeno da će objaviti naučni rad na tu temu.

(Krstarica)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.