Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NBS o nacionalnoj digitalnoj valuti: Odmeravamo koristi od izdavanja tokena - | K-013 Portal
nbs, nacionlana digitalna valuta

NBS o nacionalnoj digitalnoj valuti: Odmeravamo koristi od izdavanja tokenaNajveću korist Zakona o digitalnoj imovini, koji je nedavno stupio na snagu, Narodna banka Srbije vidi u omogućavanju izdavanja investicionih tokena.

Kolika će biti njena vrednost, kakve su karakteristike i digitalno rešenje budućeg "digitalnog dinara" i kada se može očekivati njegovo puštanje u opšticaj.

- Narodna banka Srbije pažljivo prati i razvoj u oblasti digitalnih valuta centralnih banaka na globalnom nivou i učestvuje u brojnim međunarodnim forumima i radnim grupama, uključujući Radnu grupu BIS (Banka za međunarodna poravnanja) Innovation Hub-a, u kojoj učestvuju predstavnici preko 50 svetskih centralnih banaka – navodi se u odgovoru NBS.

Dodaju da su projekti koji se odnose na uvođenje digitalnih valuta centralnih banaka na globalnom nivou još u fazama razmatranja, praćenja i razmene iskustava.

- U tom pogledu NBS ide u korak sa drugim centralnim bankama, iako je broj centralnih banaka koji su uvele digitalnu valutu na jako niskom nivou, te se i dalje odmeravaju benefiti takvog rešenja. Narodna banka Srbije će, kao i do sada, redovno i blagovremeno informisati javnost o svojim aktivnostima u ovoj sferi – poručuju iz Centralne banke.

Ističu da će investicioni tokeni pozitivno doprineti finansiranju otpočinjanja poslovanja u našoj zemlji, jer su, navode, u toj fazi tradicionalni izvori finansiranja obično nepristupačniji.

- Investicioni tokeni u praksi su zasnovani na realnim projektima, a ne na instrumentima koji su se, kada je reč o virtuelnim valutama, uglavnom koristili u spekulativne svrhe. Zakon o digitalnoj imovini nema za cilj promovisanje ulaganja u virtuelne valute, već isključivo uređenje oblasti koja je znatno šira od virtuelnih valuta i koja do sada nije bila pravno uređena, a sve to radi uspostavljanja pravne predvidljivosti i sigurnosti i radi sprečavanja zloupotreba – kaže se u odgovoru NBS.

Iz Centralne banke poručuju da je digitalizacija već odavno prisutna u punoj meri na našem tržištu, kao i da će sve buduće aktivnosti NBS biti usmerene ka daljoj upotrebi savremenih tehnologija u oblasti finansija, u skladu s potrebama tržišta i u interesu građana i privrede.

(B. P. / eKapija)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.